Директорът на Булгаргаз Николай Павлов: Съсипва се една фантастична компания, тя е крепител на газовия сектор

Очевидно става въпрос за много големи интереси

Николай Павлов
Николай Павлов Източник: БГНЕС

Отстраненият директор на "Булгаргаз"  през NOVA:  "Няма причина да бъда подведен под наказателна отговорност", заяви той. Николай Павлов не е получавал призовка за разпит. Това обяви самият той в ефира на "Здравей, България".

 

"Булгаргаз" извършва дейността си стриктно спрямо нормативната уредба. Няма грешни решения, които да доведат до увеличаване на цената.  Всеки един договор се обсъжда от експерти и ръководители. Минава се през БЕХ и се стига до Министерството на енергетиката", обясни той.

 

По думите му обвиненията, отправени към "Булгаргаз", са неоснователни. "В цяла Европа цените на газа са високи, у нас са едни от най-ниските. Поскъпването в България се дължи изцяло на външни фактори. Свършили сме си работата - не сме оставили никой без газ, имаме рекордни продажби и огромна печалба. Предприятието изживява своя апогей, бизнесът е доволен", каза още Павлов.

 

Според него големите търговци всячески се опитват да си прокарат интересите, включително и през КЕВР.  Очевидно става въпрос за много големи интереси, ще следите какво става. Изтича договорът за азерския газ, нищо чудно да се намърдат посредници, съсипва се една фантастична компания, тя е крепител на газовия сектор. Разликата в цената на Булгаргаз и международните пазари е 1 млрд. и най-вероятно ще отиде в частни джобове ".

 

Постигнахме договаряне за намаляване на цената с "Газпром" след седем месеца преговори. Това са 200 млн. лева , но не можем да останем встрани от големия скок през декември. Навреме внесохме и предложение за намаление на цената. Чирен се използва в максимална степен, вземама всички количества договорени с азерите, следваме всичко законосъобразно, вземаме 1 % надценка, кой търговец ще взема такава надценка.?" - каза Павлов.

 

И допълни: "Бях поканен от Радев за служебен министър, чух неговото заявление, той заяви принципна позиция. Чух се с банките, с всички клиенти и те са ми благодарни".

 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени