Днес е протестът на лозарите пред министерство на земеделието

Ще продължи два часа, от 13:30 ч. до 15:30 ч. Участие в протеста ще вземат около 500 лозари

Министерство на земеделието и храните (МЗХ)
Министерство на земеделието и храните (МЗХ) Източник: Zonanews

От "Национално сдружение на българските лозари" информират, че техни членове от цялата страна ще изразят чрез протест своето недоволство от неадекватната и непрозрачна политика на Министерство на земеделието.

 

Мероприятието ще се състои на 07.11.2022 г. (понеделник) пред МЗм и ще продължи два часа, от 13:30 ч. до 15:30 ч. Участие в протеста ще вземат около 500 лозари.

 

Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на МЗм и НС да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

 

Причините за протеста са много, но най-важните от тях са: липсата на каквато и да е прозрачност и систематичност в работата на МЗм – няма методология, няма актуални технологични карти, мерките се пишат от чиновници без никаква комуникация с бранша, в резултат на което непрекъснато се търпят финансови санкции от Брюксел и усвоените средства не водят до постигане наформулираните цели.

 

На тематичните работни групи решенията се взимат предварително от МЗм, а браншът се кани проформа. Отсъстват политики и цялостна визия за оцеляването и развитието на българското лозарство – работи се на парче, няма предвидимост, тотално липсва печеливш лозарски сценарий, а програмата максимум е да се завърши годината с минимална загуб.

 

Катастрофално законодателство – съществуващият ЗВСН /Закон за виното и спиртните напитки/ не е нотифициран от ЕК, а това е задължително, тъй като съдържа технически регламенти, не отговаря на нуждите на бранша, няма приет правилник за изпълнението му, отделно от години се очаква внасянето от МЗм в НС на Закон за браншовите организации в земеделието с ясни правила, на които една организация трябва да отговаря, за да е национална, до чийто проект така и нямаме достъп, макар да го поискахме, но не ни се предостави.

 

Липсва защита от страна на държавата на родното грозде по време на гроздобера от субсидирания внос. МЗм не желае да издейства на лозарството статут на приоритетен сектор години наред.

 

Лозарите са недоволни и от ръщането в държавните органи и институции, свързани с лозарството, на лица, компрометирани повече от десетилетие и имащи основна вина за състоянието на бранша.

 

"Отново припомняме, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги" - казват от лозарската камара.

 

"В качеството ни на най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната" - подчертават те.

Още от "Бизнес и финанси"

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основните теми

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени