Днес правителството тегли още 500 млн. лв. дълг

В периода 2022 – 2024 г., въз основа на допусканията и прогнозното дългово финансиране, размерът на държавния дълг в абсолютни стойности и съотношението му спрямо прогнозния БВП ще продължи да нараства от 24,8% в края на 2022 г. (35,5 млрд. лв.) до 29,3% през 2024 г. (47,1 млрд. лв.)

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

На 14 март Българска народна банка ще проведе първия за тази година аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК). Номиналната стойност на предложеното количество от Министерство на финансите е 500 млн. лева при 0,00% годишен лихвен процент, съобщи централната банка. Лихвоносните съкровищни облигации са със срочност три години и шест месеца (1277 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент. Отворена ще бъде емисията от 17 ноември 2021 г., която е със срочност 3,5 години. Падежът е на 17 май 2025 г.

 

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна. Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество. Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички или да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

 

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 301 21 110 от 17 ноември 2021 г. на аукционен принцип. Финансовото ведомство си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното. Investor.bg припомня, че за тази година държавата ще търси на международните дългови пазари общо 7,3 млрд. лева – 3 млрд. лева ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 млрд. лева ще са нов дълг. Средствата са за финансиране на бюджетния дефицит.

 

Според предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) в края на миналата година брутният външен дълг (частен и държавен) на България достигна 41,529 млрд. евро, което е 61,8% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. В периода 2022 – 2024 г., въз основа на допусканията и прогнозното дългово финансиране, размерът на държавния дълг в абсолютни стойности и съотношението му спрямо прогнозния БВП ще продължи да нараства от 24,8% в края на 2022 г. (35,5 млрд. лв.) до 29,3% през 2024 г. (47,1 млрд. лв.).

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени