До 2029 г. ще плащаме по близо 100 млн. евро на година лихви заради новия дълг

В края на миналата година служебното правителство изтегли нов дълг от 2,25 млрд. евро

Росица Велкова
Росица Велкова Източник: Zonanews

96,562 млн. евро годишно са лихвените разходи до 2029 г. по двата транша еврооблигации, емитирани от страната ни на 15 септември 2022 г. на международните пазари.  Това става ясно от писмен отговор на служебния финансов министър Росица Велкова на питане на народния представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. 

 

В края на миналата година служебното правителство изтегли нов дълг от 2,25 млрд. евро.  Велкова уточнява, че от 2030 до 2034 г. на година сумата става 34,687 млн. евро. Разликата идва от това, че първият транш еврооблигации има срок от 7 години, а стойността им е 1,5 млрд. евро с годишна лихва от 4,125%. Втората емисия е 12-годишна за 75 млн. евро и лихва от 4,625% на година.

 

 Велкова посочва още, че не можело да се изчисли дали България е щяла да плаща по-малко, ако дългът е бил изтеглен през март 2022 г., когато все още не е започнало увеличение на лихвите от централните банки в Европа. 

 

Финансовата министърка уточнява, че потенциалната доходност, при която може да се приемат инвеститорски заявки, се формирала след анонсиране на сделката и представяне на информацията по нея.

Още от "Бизнес и финанси"

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени