До 30 септември пчеларите с договор под условие могат да подават заявления за плащане по интервенциите от Стратегическия план

Това съобщи пресцентърът на МЗХ

Пчеларство, кошери, производство на пчелен мед
Пчеларство, кошери, производство на пчелен мед Източник: Zonanews

С един месец, до 30 септември 2024 г. включително, се удължават сроковете за изпълнение на разходите и за подаване на заявления за плащане за пчеларите, които са сключили договор под условие с Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Това се посочва в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 20 юни 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 - 2027 г. в сектор "Пчеларство", която е обнародвана в брой 72 на Държавен вестник от 27 август 2024 г.

 

Промените се отнасят само за финансовата 2024 г. и единствено за кандидатите, които имат сключен договор под условие, че финансова помощ ще им бъде изплатена. Изплащането ще се извършва при освобождаване на финансови средства. Това е възможно при откази от страна на бенефициерите, частично неизпълнение на договорите, неподадени заявления за плащане, както и на редукции наложени след извършени проверки по подадени заявления за плащане и откази от ДФЗ. Целта е кандидатите да извършват информирана преценка относно реализиране на разходите, както и по-бързото изплащане на подпомагането към тях. 

 

Освен това с Наредбата се намалява финансовата тежест за стопани, които не са изпълнили свое задължение и дължат връщане на изплатена финансова помощ. Санкциите, които ще се налагат, ще бъдат пропорционални спрямо периода на неизпълнение на нормативните или договорни задължения и изплатената сума. Тъй като мониторинговия период след изплащане на финансова помощ по интервенциите е тригодишен, е регламентирано изплатената сума да се разделя на 36 месеца и да се възстановява за броя месеци, считано от изплащането на помощта до установяването на нарушението/неизпълнението.

 

С измененията се намалява и административната тежест за стопаните, за които вече няма да бъде нужно да представят решение за избор на доставчика/изпълнителя, както и да имат сключен договор с него, при кандидатстване по интервенциите с инвестиционен характер.

 

С пълния текст на Наредбата може да се запознаете тук:  

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени