Дори и с компенсациите, сметката за газ е два пъти по-висока от миналогодишната

Въпреки мораториума на цените се очаква за януари топлофикациите да начислят по-високи сметки на абонатите си

Природен газ
Природен газ Източник: Zonanews

Студ и газ напомпаха сметките за отопление. По-студеното време през януари и поскъпването на природния газ за миналия месец са основната причина за по-големите сметки, които получаваме сега, съобщи bTV.

 

От газоразпределителните дружества твърдят, че компенсациите, обещани от правителството за битовите абонати на природен, трябва да са отразени във фактурите. Те се получават сега, а компенсациите са за скъпия газ за месеците декември и януари. Това обаче не важи за жилищните сгради с общо котле на газ, защото тази инсталация се води фирмен потребител.

В страната над 140 000 са домакинствата, очакващи въпросните компенсации, заради поскъпналия метан.

 

От едно от газоразпределителните дружества изчисляват, че средно техните абонати ще бъдат компенсирани за декември и януари с по 124 лв. След това приспадане средната сметка за първия месец на годината е 239 лв. , а миналата година за януари е била 142 лв. Сега е почти 2 пъти по-висока.

 

Изчисленията друго газоразпределително дружество в Южна България показват, че за жилище от 100 квадрата сметката за януари е почти 600 лв. И то след приспадане на компенсацията. Миналата година е била 384 лв. Сметките на абонатите този краен доставчик ще бъдат намалени между 150 и 250 лв. Всички дружества от бранша очакват държавата да компенсира домакинствата на природен газ и за февруари и март. За настоящия месец от тези фирми очакват сметките да бъдат поне с около 30% по-ниски от януарските.

 

Големите сметки са накарали много абонати да пестят и от началото на отоплителния сезон доставчиците на газ за домакинствата отчитат около 10% по-ниска консумация. Въпреки мораториума на цените се очаква за януари топлофикациите да начислят по-високи сметки на абонатите си. Причината е по-студеното време през януари. Според експерти вероятността сметката да се качи с 5% на един градус спадане на средната температура, е много голяма.

 

От едно от дружествата прогнозират скок на сметката с 12 на сто. Припомняме, че сегашните сметки за централното отопление ще са много по-високи от миналогодишните, защото от юли цената на мегаватчас топлинна енергия бе увеличена с над 20%. Според Минела Стоянова, директор на един топлинните счетоводители за апартамент от 76 квадрата за януари 2021 г. сметката е била 141 лв., а за същия месец на 2022 г. – 156 лв.

 

Студът е причина за по-голямата консумация на електроенергия от домакинствата. Средната фактура в едно от ерепетата – ЕВН за януари 2022 г. е 96 лв., срещу 85 лв. за миналата година. Ръст има при абонатите на друго дружество – ЧЕЗ – от 71 на 80 лв., но при по-ниско потребление. За битовите потребители към Енерго-про за година сметката е скочила с 10%, а от декември до януари от 72 на 88 лв.

 

Източник: Монитор

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени