ДПС окончателно прокара законопроект срещу руските инвестиции

Срещу промените на ДПС се изказаха представители на "Възраждане" и "Има такъв народ"

Руски инвестиции
Руски инвестиции Източник: Depositphotos

С подкрепа от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ДПС окончателно прокара промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Те предвиждат да се създаде специален механизъм за проверка на преките чуждестранни инвестиции, за да се избегне риск от навлизане на руски капитали в сектори, свързани с Националната сигурност.

 

Целта на промените е да се синхронизира законодателството с регламент на Европейския съюз от 2019 г., който изисква скрининг на преките чуждестранни инвестиции с цел защитата на стратегически сектори. Изрично се посочва, че се прави скрининг на всички инвестиции от Русия и Беларус.

 

Първоначално текстът на законопроекта предвиждаше специално създаден междуведомствен съвет да проверява и дава разрешение за всички преки инвестиции на стойност над 1 млн. евро. До окончателното гласуване обаче текстовете бяха променени и сега на одобрение подлежат преките инвестиции, ако с тях се придобиват поне 10% от капитала на предприятие в България или стойността ѝ надвишава 2 млн. евро или левовата ѝ равностойност.

 

Първоначално ДПС искаше междуведомственият съвет да е към министъра на иновациите ѝ растежа, но според окончателните разпоредби звеното е към Министерския съвет. В него участват вицепремиер, министърът на иновациите и растежа, представители на министерствата на финансите, вътрешните работи, външните работи и др., както и представители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна агенция "Разузнаване", и някои от регулаторите.

 

Срещу промените на ДПС се изказаха представители на "Възраждане" и "Има такъв народ". "Под благовидния претекст, че спазват Европейски директиви, побългаряват: застават на входа преките чуждестранни инвестиции. Защо е нужен още един орган, при положение, че има достатъчно органи, които да спрат, ако има злоупотреби", каза Александър Вълчев от ИТН.

 

"Възпрепятстването на инвестиции от Русия и Беларус е в ущърб на страната ни. Такъв вид ограничения е крайна дискриминация. Защо не поставим Турция в този списък", коментира Вениамин Воденичаров от "Възраждане". Законопроектът си ДПС представи за първи път през юни 2023 г. Двамата първи вносители са тогавашният председател на парламентарната група Мустафа Карадайъ и сегашният му наследник Делян Пеевски. Карадайъ не е идвал на заседания на Народното събрание откакто подаде оставка като председател на ДПС.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени