ДПС окончателно прокара законопроект срещу руските инвестиции

Срещу промените на ДПС се изказаха представители на "Възраждане" и "Има такъв народ"

Руски инвестиции
Руски инвестиции Източник: Depositphotos

С подкрепа от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ДПС окончателно прокара промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Те предвиждат да се създаде специален механизъм за проверка на преките чуждестранни инвестиции, за да се избегне риск от навлизане на руски капитали в сектори, свързани с Националната сигурност.

 

Целта на промените е да се синхронизира законодателството с регламент на Европейския съюз от 2019 г., който изисква скрининг на преките чуждестранни инвестиции с цел защитата на стратегически сектори. Изрично се посочва, че се прави скрининг на всички инвестиции от Русия и Беларус.

 

Първоначално текстът на законопроекта предвиждаше специално създаден междуведомствен съвет да проверява и дава разрешение за всички преки инвестиции на стойност над 1 млн. евро. До окончателното гласуване обаче текстовете бяха променени и сега на одобрение подлежат преките инвестиции, ако с тях се придобиват поне 10% от капитала на предприятие в България или стойността ѝ надвишава 2 млн. евро или левовата ѝ равностойност.

 

Първоначално ДПС искаше междуведомственият съвет да е към министъра на иновациите ѝ растежа, но според окончателните разпоредби звеното е към Министерския съвет. В него участват вицепремиер, министърът на иновациите и растежа, представители на министерствата на финансите, вътрешните работи, външните работи и др., както и представители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна агенция "Разузнаване", и някои от регулаторите.

 

Срещу промените на ДПС се изказаха представители на "Възраждане" и "Има такъв народ". "Под благовидния претекст, че спазват Европейски директиви, побългаряват: застават на входа преките чуждестранни инвестиции. Защо е нужен още един орган, при положение, че има достатъчно органи, които да спрат, ако има злоупотреби", каза Александър Вълчев от ИТН.

 

"Възпрепятстването на инвестиции от Русия и Беларус е в ущърб на страната ни. Такъв вид ограничения е крайна дискриминация. Защо не поставим Турция в този списък", коментира Вениамин Воденичаров от "Възраждане". Законопроектът си ДПС представи за първи път през юни 2023 г. Двамата първи вносители са тогавашният председател на парламентарната група Мустафа Карадайъ и сегашният му наследник Делян Пеевски. Карадайъ не е идвал на заседания на Народното събрание откакто подаде оставка като председател на ДПС.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени