Драстично поскъпване - очаква се литър бензин да удари 3 лв.

До такива стойности можем да стигнем, ако цената на барел суров петрол надхвърли 100 щатски долара, прогнозират специалистите

Бензиноколонка
Бензиноколонка Източник: Zonanews

Цената на горивата у нас може да надхвърли 3 лева, ако тенденциите на световните пазари се запазят. Към момента най-разпространеното гориво у нас - бензин А95 се продава за около 2,50 лв на литър но, оказва се, точната цена зависи не от веригата, а от местоположението на конкретната бензиностанция.

 

Репортерска проверка на БНТ в София установи, че към момента цените са около 2,50 лв. за литър. Забелязахме обаче една друга тенденция - разлика от дори 10 стотинки на една и съща верига бензиностанции в един и същи град, но в различен квартал.

 

В западните квартали на София например, бензин А95 можете да откриете за между 2,48 и 2,51 за литър в зависимост от конкретната верига бензиностанции. В източните квартали обаче на същите вериги цените са съответно между 2,52 и 2,58.

 

Такава е ситуацията и в различните градове. В Благоевград например, една верига продава бензина с 6 стотинки по-малко, отколкото на обекта й в Разлог. "Различните цени на различните обекти на една и съща верига е нещо нормално, това се дължи на конкуренцията на пазара. Предполагам много ваши зрители са забелязали, че като отидат в друга държава, Германия например, цената на магистралата е една, в съседното село е с 20 цента по-ниска", каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

 

Увеличението на цените на дребно е резултат от ценовите рекорди, които достигна суровият петрол на световните пазари: "Суровият петрол достигна 7-годишни рекорди. Днес търгуваме на 95 долара за барел. На какво се дължи това - ситуацията около Украйна По отношение на нашите колонки - ако трендът продължава нагоре, вероятно ще видим стойности близки до 3 лв", допълни той.

 

До такива стойности можем да стигнем, ако цената на барел суров петрол надхвърли 100 щатски долара, прогнозират още специалистите.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени