Една от най-големите китайски банки ограничи плащанията в юани за руски клиенти

Китайските банки са част от глобалната финансова система и поради това не могат да игнорират западните санкци, защото в противен случай рискуват да бъдат лишени от всякакъв достъп до долари и евро, както и до провеждането на операции в тези валути

Юани
Юани Източник: Фейсбук

Bank of China, третата по големина китайска банка, въведе ограничения за плащанията в юани за руски клиенти. Това съобщи The Moscow Times. Според китайски банкери, ограниченията засягат преводите в юани към банки от ЕС, Швейцария, Великобритания и САЩ. Забраната действа даже и по отношния на плащания в самия Китай, ако получателите им са китайски филиали на западни банки. 

 

Представител на Уникредит банк в Русия разказва, че проблемите са започали още миналата седмица, а техен инициатор е руската структура на китайската банка Bank of China. Аналогични проблеми и уведомление за спиране на преводите в юани са получили също така Акибанк, Модулбанк и един от най-големите руски финансови брокери "Финам". Ограниченията са свързани с от вторични санкции или други ограничения за китайските банки, вкл. забрана да оперират и извършват преводи в САЩ и ЕС. 

 

По данни на Централната банка на РФ към април т.г., частт от руския експорт, която се разплаща в юани е достигнала 23 %, а за импорта - 31 %. С юани се извършват разплащанията основно в търговията на РФ с Китай, обемът на която е $73 млрд. Повечето големи руски банки са изключени от системата SWIFT и поради това даже и на компаниите, които не са попаднали под западните санкиции им е невъзможно за направят каквито и да е плащания. 

 

Китайските банки са част от глобалната финансова система и поради това не могат да игнорират западните санкци, защото в противен случай рискуват да бъдат лишени от всякакъв достъп до долари и евро, както и до провеждането на операции в тези валути. 

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени