Експерт: Най-големият проблем на зърнения пазар е руското зърно

Пазарът е пренаситен, очаква се спокойно лято, добави Владимир Иванов

Руско зърно
Руско зърно Източник: Telegram

Най-големият проблем на зърнения пазар е руското зърно, тъй като Русия изнася много зърно и печели много, дори като го изнася на ниски цени. Това заяви по БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

 

Той добави, че се очаква добра зърнена реколта в страната, което допълнително ще доведе до стагнация. Пазарът е пренаситен в момента и има значителен превес на предлагането над търсенето, подчерта Владимир Иванов.

 

Той добави, че може да се очаква спокойно лято с тенденция на задържане на цените, особено след излизането на българската продукция.

 

Когато намесите на държавата са навременни и правилни, проблем няма никакъв, въпросът е да не се намесва в пазарния механизъм, защото имаше доста предложения за груба намеса в пазарния механизъм. Това никога няма да доведе до нищо добро, каза още Иванов.

 

Той допълни, че се наблюдават свръхвисоки цени на лука, тъй като има дефицит, особено в Централна Европа. Дефицит има и при картофите заради лоша реколта в Германия, която е техен основен производител.

 

При млечните продукти има стабилизиране на цените през последния месец. Свинското месо е на нивата от миналата година, рибата е с -10%, олиото с 30% по-евтино. Там голяма роля е изиграла и ценовата политика на единствената българска държавна фирма в този сектор "Ел Би Булгарикум".

 

При захарта все още има индикации за покачване на световния пазар, като не се знае докъде ще достигне, коментира Иванов и допълни, че в момента цената на захарта е достигнала психологическа граница от 700 долара, като това се дължи на проблеми в Бразилия и Индия.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени