Експерт: Цените на основните горива ще достигнат до около 2,50 лв.

Светослав Бенчев обясни, че засега няма дефицит По думите му у нас сме с най-ниските цени на горивата в ЕС със и без такси

Светослав Бенчев
Светослав Бенчев Източник: bTV

Цената на суровия петрол преди месец беше 80 долара за барел, вчера се достигнаха рекордни стойности за последните осем години и достигнахме до 86 долара за барел. Това е главната причина да нарастват цените на основните горива. Предполагам, че те ще достигнат до около 2,50 лв. Това заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация в студиото на предаването "Тази сутрин" по bTV. 

"Това рязко поскъпване се обяснява с решението, взето по време на последната среща на ОПЕК да не се увеличават квотите за производство. Това означава, че търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. Дефицит засега няма. Ако не се увеличи производството, цените могат да тръгнат още нагоре и могат спокойно да надминат 90-95 долара за барел", добави той.

 

Бенчев обясни, че другото нещо, което държи цената на суровината висока е цената на енергийните ресурси. "Цената на нашите бензиностанции се е вдигнала с около 11% в рамките на месец, месец и половина, в същото време цената на суровината е нараснала с около 25%. Това поскъпване е съвсем нормално с наближаването на зимния период", поясни той. По думите му у нас сме с най-ниските цени на горивата в ЕС със и без такси.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени