Експертът Красимир Манов: Площадката Белене трябва да я забравим, ако нещо се прави трябва да е в АЕЦ "Козлодуй"

Наистина буди подозрение в лобизъм предвиденото в стратегията ни до 2050 година да остане само възобновяема енергия, отбелязва той

АЕЦ "Белене"
АЕЦ "Белене" Източник: Pbs.twimg.com

Площадката Белене трябва да я забравим, това е приключен случай, каза по Радио "Фокус" енергийният експерт Красимир Манов в отговор на въпрос какво трябва да съдържа енергийната стратегия на България и какви въпроси повдига предложената настояща такава.

 

По мнението му, ако нещо се прави, то трябва да е в АЕЦ Козлудуй. Трябва задължително да се прави атомна енергетика у нас, смята Манов. Трябва сериозно да се помисли за това. Освен това трябва да има широк дебат в обществото по тези теми, за да се стигне до правилните решения.

 

По темата за възобновяемата енергия Манов каза, че всичките тези 12 000 мегавата от ВЕИ-та трябва да бъдат компенсирани с други мощности.

 

Наистина буди подозрение в лобизъм предвиденото в стратегията ни до 2050 година да остане само възобновяема енергия. "Да няма газ, да няма нищо друго освен тези двата източника. Това е сериозен въпрос. И ако наистина в България има служби, те трябва да се занимават с това. Би трябвало това нещо да се разнищи", добави Красимир Манов. Трябва да търсим отговора на този въпрос. Да, има подозрение за лобизъм", каза още Манов.

 

Експертът пита още защо беше прекратена и мярката за 25 ст. отстъпка от литър за гориво. Според него всички мерки трябва да са насочени към потребителите.

 

Изготвената стратегия е стъкмена в последния момент и всичко ще бъде за сметка пак на гражданите, смята още енергийният експерт. Трябва да има стратегия, но подходът трябва да е съвсем различен. Поне година трябва да се дебатира тази стратегия, като се обърне внимание на всички сектори на енергетиката.

 

"В сегашната са заложени само ядрена енергия и възобновяеми източници, това е некадърност и некомпетентност", каза експертът. Тези източници трябва да се балансират с други мощности. Това е базата за икономиката на една държава и всички мощности трябва да са балансирани в нея, добави още Красимир Манов.

Още от "Бизнес и финанси"

Международната рейтингова агенция "Мудис" потвърди кредитния рейтинг на България със стабилна перспектива

Прогнозата на агенцията е за подкрепа за кредитния профил на България, произтичаща от перспективата за приемане на еврото, въпреки риска от забавяне

Прочетете повече прочетете повече

Минималната заплата става 50% от средната през 2024 г., решиха народните представители

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС заяви, че за да се спрат различните спекулации, са оттеглили предложението си за "брутна минимална работна заплата" и са предложили отпадане на думата брутна

Прочетете повече прочетете повече

Започна строежът на газовата връзка със Сърбия

Изграждането на газовата връзка се забави с близо 10 месеца, основно заради забавените доставки във връзка с военните действия в Украйна и нежеланието на част от транспортните компании да плават в Черно море

Прочетете повече прочетете повече

Рекордни приходи е събрала Агенция "Митници" за 2022 г., постъпленията от мита са най-големи при вноса от Китай

Регистрираното повишение е резултат от възстановяването на бизнес активността, повишаване на събираемостта, нарастването на цените на основни суровини, повишението на количествата на стоките, внасяни от трети страни и т.н.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени