Експерти обориха мотивите за протеста на зърнарите

Българските производители имат и евросубсидии и въпреки това в момента искат 20% по-висока цена от тази на световните борси

Зърнари, зърно, цена на зърното
Зърнари, зърно, цена на зърното Източник: Zonanews

Икономисти реагираха на заявките за протести на земеделци след като вчера в Народното събрание бе гласувано решение забраната за внос на украинско зърно да падне. Въпреки че самото решение на българските депутати е по-скоро формалност, тъй като забраната на ниво ЕС пада от днес, зърнопроизводителите заявиха, че са обединили безпрецедентно всички сектори в земеделието и от другата седмица започва национален протест с блокиране на гранични пунктове, пътища, магистрали и очакват 1 млн. души да ги подкрепят. Блокадата ще се пренесе във вторник и в столицата.

 

В студиото на NOVA тази сутрин икономистът Лъчезар Богданов заяви, че на практика България не внася украинско зърно, тъй като страната ни е огромен нетен износител на пшеница и ¾ от българската пшеница се изнася. При слънчогледа ситуацията е друга, има внос, но и винаги такъв е имало, включително и от други страни като Румъния. Съответно страната ни е износител на олио, тъй като имаме изградени големи мощности за преработка.

 

"Ако проследим по години и месеци данните за нетен внос на слънчоглед и износът на слънчогледово олио - това са 2 скачени съда. Когато има повече внос на слънчоглед, има повече износ на олио", обясни Богданов. Според Богданов производителите реално се стремят към по-високи цени за собствената си продукция. "Не искат да признаят открито, че миналата година след началото на войната - първите седмици и месеци, на световните борси имаше много рязък скок на цената и на пшеницата, и особено на слънчогледа, който стигна 1000 евро на тон. Някои хора вероятно си помислиха, че това ще е новото нормално и всичко под това им изглежда ниско", каза Богданов.

 

В момента цената на слънчогледа е по-ниска и във Франция. Ако гледате там котировките на тамошните тържища, те какво общо имат с вноса от Украйна? Лъчезар Богданов се обяви срещу "бланкетното подпомагане". Трябва да се гледат данните и реалното състояние по сектори и нанесени конкретни щети. Помощите трябва да бъдат насочени към някой бранш, който е преживял голям шок под външно влияние, например война или бедствие.

 

"Нека да гледаме данните и да видим реално какво е състоянието и ако някъде конкретни производители имат конкретни щети, нанесени от скъпи торове, много голям разход за гориво - това е нормалната схема, която се прилага и за други браншове, и за селското стопанство", поясни Богданов.

 

В дискусията бяха показани и данните за европейските субсидии, които в социалните мрежи вчера изнесе Тихомир Безлов. От влизането в ЕС повече половината от евросубсидиите отиват в селското стопанство, което означава, че от 4,2 млрд. лв. годишно - 2,91 млрд. лв. са за селското стопанство. Данните са за 2018 г., но съотношенията са подобни и през другите години. Около 70% от тази селскостопанска субсидия отивала в около 100 големи и около 1000 по-малки зърнари, които сега организирали протестите срещу вноса на украинско зърно. Безлов посочва, че украинците не ползват европейски субсидии и никой не им връща акциза за горивото и въпреки това имат значително по-евтини зърнени култури.

 

А българските производители имат и евросубсидии и въпреки това в момента искат 20% по-висока цена от тази на световните борси. За миналата година (2022 г.) "зърнарите" са обявили 2,5 млрд. лв. печалба. и са взели 2 млрд. лв. субсидия при продажби от 9,98 млрд. лв. Тихомир Безлов поставя акцент и върху "чудовищната концентрация на земята в България", срещу която винаги държавата се е борила.

 

Европейските субсидии за селското стопанство са направени за да помогнат на малките и средни производители, а не на едрите, но и при въведения таван от 300 000 евро, българските зърнари са раздробили на хартия бизнеса си, но не и фактически.

 

"Няма да видите "зърнарска фирма" с 30 млн. евро субсидия като бе преди. Какво значи това? Това значи ОПГ! (Организирана престъпна група). За да се вмести в тавана от 300 хил. евро, "зърнара" трябва да направи 100 фирми съответно със собственици, счетоводители, евентуални наети лица и т.н. От 2015 г. с колеги поставяме тази тема на даващите парите, но си цари тишина."

Още от "Бизнес и финанси"

ГЕРБ-СДС се обявиха против вдигането на ДДС-то на ресторантьорите на 20%

Според ГЕРБ-СДС трябва да се обсъди патентният данък. Те смятат, че водещ трябва да бъде интересът на хората, защото според тях именно работещите хора осигуряват парите на правителствата

Прочетете повече прочетете повече

Анализ във водеща световна лаборатория потвърди ниското качество и заблуждаващо съдъражание на овчи и бивоски сирена и к

Сирената са тествани в акредитирана международна лаборатория по поръчка от Сдружение за достъпна и качествена храна след силен потребителски интерес и стотици запитвания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени