Експортните кредитни агенции на САЩ, Великобритания и Канада са оттеглили всякаква подкрепа за Русия и Беларус

Ще продължат да финансират подкрепа за износ за Украйна

Експорт, експортна агенция
Експорт, експортна агенция Източник: Shutterstock

Експортните кредитни агенции на САЩ, Великобритания и Канада съобщиха днес, че са оттеглили всякаква подкрепа за Русия и Беларус заради инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

Агенциите обявиха, че ще продължат да финансират подкрепа за износ за Украйна в общо изявление, публикувано от американската банка за износ и внос - ЕКСИМ банк (US Export-Import Bank – EXIM bank).

Това решение се основава на широките пакети от санкции и мерки, наложени на Русия и Беларус от началото на военните операции и ние насърчаваме всяка експортна кредитна агенция, която още не го е направила, да се присъедини към нас, за да окажем финансов натиск върху двете страни, се посочва в комюникето. 

ЕКСИМ банк не е предоставяла заеми или гаранции на руски компании, откакто Москва анексира Крим през 2014 г., като руските заявки са под административна забрана за обработка, каза говорител на американската банка. Бордът на банката ще гласува идната седмица за постоянна забрана върху руски трансакции.

Американската банка за износ и внос обаче все още има предходна кредитна експозиция към Русия за 428,8 милиона долара, главно за авиационния сектор, които са били отпуснати преди анексирането на Крим. Наложените от Запада санкции срещу Русия и забраните за полети на руските самолети усложняват погасяването на тези заеми, отбелязва Русия.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени