Електромобилите увеличиха цената на дефицитния литий

Причината за оскъпяването е поради изчерпване на запасите

Електромобилите оскъпиха дефицитния литий
Електромобилите оскъпиха дефицитния литий Източник: Zonanews
Търсенето на електрически превозни средства нараства бързо, но възпиращ фактор е недостигът на литий – материал, критичен за батериите на електрическите превозни средства.
 
Очаква се продажбите на електромобили в световен мащаб да нараснат с 90% тази година, спрямо миналата, и да превишат 6 милиона броя. Продажбите на трите най-големи пазара – САЩ, ЕС и Китай – ще се увеличат със 150-200%, пише TechNews.bg.
 
Но докато производството на батерии все още е под капацитета на предприятията, предлагането им изостава от нуждите на автомобилните производители. На доставчиците на материали за батерии обикновено отнема една до две години, за да разширят производствения си капацитет, и около 110 милиона долара капиталови разходи на всеки GWh капацитет на батериите.
 
Голямата инвестиция на време и капитал изисква внимателно планиране, поради което доставчиците на материали за батерии не бързат да разширяват производството с оглед на свръхкапацитета от 2018 г. Междувременно, поради изчерпването на запасите тази година, цената на материалите за батерии се покачи.
 
От януари до септември цената на литиевия карбонат нарасна със 171%, на литиевия хидроксид – със 173%, а на литиевия хексафлуорофосфат – с 273%. Други материали също поскъпнаха, макар и в по-малка степен – кобалт с 34%, а никел с 21%.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени