Емил Хърсев: Бюджетът е като кафето без кофеин. Бюджетирането не е упражнение. Страната има нужда да се управлява

И тримата събеседници, макар и с различни аргументи, се обединиха около тезата, че обедняването ще продължи, ако проблемите не се решават целесъобразно, политически и с насоченост към уязвимите групи

Емил Хърсев
Емил Хърсев Източник: БГНЕС

На първо четене беше прието удължено действие на сегашния бюджет през 2023 г. Според финансовите експерти Емил Хърсев, Любомир Дацов в "Тази сутрин" на bTV посочиха, не може бюджет, който е правен в едни различни условия, да бъде пренесен в други рамки.


Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов обясни, че между първо и второ четене ще се правят поправки, въпреки че бюджетът е вкаран без нито една цифра: "До края на септември бюджетът се движеше балансирано – плюс/минус 200 милиона салдо. През миналия месец приходите вече намаляват и данъчните приходите са пораснали едва с 6% спрямо същия период миналата година". Дацов и попита дали вече има проява на затягане на икономическите условия при високата инфлация.


Бившият социален министър Лидия Шулева обаче подкрепи удължаването на бюджета до съставянето на редовно правителство. Тя посочи, че има няколко буфера, с които могат да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи - деца на приемни родители, деца сираци, хора с увреждания и пенсионери. "От резервите, които са спестени през 2022 г., те могат да бъдат подкрепени с еднократни помощи", посочи тя. Според Шулева повишаването на минималната работна заплата също е възможно, защото това става с постановление, а бюджет без политика не бива да има. Друг е редът по който се гледат нещата - фискалната и монетарната политика трябва да вървят ръка за ръка. Объркани са приоритетите.

 

Според Емил Хърсев заради различната макроикономическа картина най-малкото трябва да се преразгледа фискалната политика. Дацов допълни: В една държава, когато бюджетът се актуализира по няколко пъти на година, връщането към нестабилността не е добро". 

 

Емил Хърсев: "Цялата инвестиционна програма се разглежда като един буфер - колкото пари събере, толкова и харчи. Бюджетът е като кафето без кофеин. Инвестициионната политика не може да е буфер. Бюджетирането не е упражнение. Страната има нужда да се управлява. Парламента е мястото да се упражни волята на народа".


Големият проблем, според Хърсев е, че е объркана поредността - първо се поставя рамка и после всички политики.
Шулева: "Не може да се запазят основите на фона на едва оцеляването на групите. Помощите на уязвимите групи трябва да оцелеят. Не може да се намалява инфлацията за сметка на уязвимите групи. Развързването на МРЗ  с много плащания, защото се натоварва - не може компенсацията за труд да бъде свързана със социалните плащания". 


"Аз съм противника на автоматичните обвързвания - генерират инфлация" - заяви Дацов. И според Хърсев не трябва да има автоматично обвързване - това е отказ от политически решения.
И тримата събеседници, макар и с различни аргументи, се обединиха около тезата, че обедняването ще продължи, ако проблемите не се решават целесъобразно, политически и с насоченост към уязвимите групи.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени