Емил Радев организира в Европейския парламент конференция за бъдещето на финансовата интеграция на ЕС

Форумът ще бъде открит с видео обръщения на еврокомисар Марейд Макгинес и Паскал Донаху

Емил Радев организира в Европейския парламент конференция за бъдещето на финансовата интеграция на ЕС
Емил Радев организира в Европейския парламент конференция за бъдещето на финансовата интеграция на ЕС Източник: ПП ГЕРБ

По инициатива на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в Европейския парламент в Брюксел ще се проведе конференция на тема: "Бъдещето на финансовата интеграция на ЕС: Разширяване на еврозоната и създаване на цифрово евро". Събитието, в което ще вземат участие представители на европейски и национални институции, на академичната общност и експерти, ще се състои на 20 февруари (вторник) от 11:00 ч. (брюкселско време).


Форумът ще бъде открит с видео обръщения на еврокомисар Марейд Макгинес, която отговаря по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, и Паскал Донаху, председател на Еврогрупата. Встъпителни думи ще отправи и организаторът на конференцията – евродепутатът Емил Радев, който е докладчик по становището на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП относно създаването на цифрово евро, а подуправителят на Българската народна банка Петър Чобанов ще представи напредъка на страната ни по пътя към еврозоната.

 

Емил Радев
Емил Радев Източник: ПП ГЕРБ

Първият панел на конференцията е посветен на задълбочаването на икономическата интеграция именно чрез присъединяване на нови страни членки към еврозоната. Темата ще коментират Рейнхард Фелке, който ръководи Главна дирекция "Икономически и финансови въпроси" към Европейската комисия, проф. Гюнтрам Волф, директор на германския Съвет за външни отношения, и Даниел Грос, директор на Института за европейска политика към италианския университет "Бокони". Участие ще вземат също българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и колегата му Желяна Зовко, която представлява Хърватия – последната държава членка на ЕС, присъединила се към еврозоната.


Във втория панел на форума ще бъде поставен фокус върху възможностите и предизвикателствата, които открива инициативата за създаване на цифрово евро. Аспекти от мащабната реформа в системата на плащанията в ЕС ще бъдат дискутирани с Едуар Фернандез-Боло, член на Надзорния съвет на Европейската централна банка, и Александра Маниати, старши политически съветник по киберсигурност в Европейската банкова федерация.


На конференцията са поканени и преподаватели от Икономическия университет във Варна. Участие ще вземат лично ректорът проф. Евгени Станимиров и проф. Андрияна Андреева от катедра "Правни науки" на висшето учебно заведение, която ще бъде и модератор на форума.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени