Енергийният експерт Мартин Владимиров: Русия и "Газпром" ще направят всичко възможно да извият ръцете на България в новите преговори

Политиците трябва да създадат рамка на правилата. Защото сега никой не може да каже кое правило е нарушено от "Булгаргаз"

Мартин Владимиров
Мартин Владимиров

Мартин Владимиров, енергиен експерт в "Тази сутрин" по bTV: "Булгаргаз" е отражение на всички проблеми в енергетиката. Липсва стратигически, институционален подход.  Продадените количества, са тези които им остават на Булгаргаз - продава се остатъкът от необходимите количества.

 

Когато се продават на дневна база от микса на "Булгаргаз", те не влияят на цената на газа. Всеки газов търговец може сам да определя как да действа и не е добре политическото ръководство да се меси много.

 

Но има значение по какви утвърдени правила са направили сделките. Котировките на газов хъб "Балкан" за събота и неделя са около 150 лв. на мегаватчас. При обсъждана  сделка не се знае дали газът е отишъл в Румъния, но цените са съпоставими.

 

През лятото се нагнетява газ в Чирен, през зимата се тегли. Трябва да се види какви са там правилата и как се източва, съгласно графика. Въпросът тук е да има ясни критерии кое е успешно и кое не е успешно като действие.

 

Смяната на борда на директорите показа отново не спазване на правилата. Има ли дупка или не в Булгаргаз може да покаже само една проверка. Политиците трябва да създадат рамка на правилата. Защото сега никой не може да каже кое правило е нарушено от "Булгаргаз".

 

Може да се постигне намаляване цената на газа с диверсификация с изграждане на интерконектора България-Гърция.  И именно конкуренцията ще доведе до по-добри условия при предстоящите преговори.

 

Трябва да се създадат правила, защото Русия и "Газпром" ще направят всичко възможно да извият ръцете на България в новите преговори.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени