Енергийният министър: Няма договорени 7 танкера с втечнен газ, има само оферта

В сектора има хаос и разруха, заяви премиерът Гълъб Донев

Министерство на енергетиката
Министерство на енергетиката Източник: Zonanews

Служебният министър на енергетиката Росен Христов опроверга голямата новина, която пусна кабинетът Петков дни преди да си тръгне - че са договорени 7 американски танкера с втечнен газ, които ще спасят положението с доставките на газ през зимата.

 

"Няма 7 договорени танкера с втечнен газ, има само оферта и тя е за 3 за тази година плюс още 4 за следващата. Освен това няма и слотове за тяхното разтоварване, което означава, че ще трябва да ги купуваме от други държави, което значително ще увеличи цената", обясни министър Христов на брифинг в Министерския съвет.

 

Преди него говори и премиерът Гълъб Донев. Той обяви, че служебният кабинет прави кризисен щаб, който да работи по решаване на проблемите с природния газ. 

 

Щабът трябва да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и понижение на цените на горивата и електроенергията. Негов ръководител ще е вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев, а в неговия състав ще влязат още представители и на други институции. 

 

"Задачата е да бъдат предложени решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизъм за контрол на цените на горивата и цените на електроенергията", обясни премиерът Донев.

 

Според енергийния министър Росен Христов първото, което смята да направи държавата, е да обяви търг за доставка на втечнен газ. "Булгаргаз" е изпаднал в тежко финансово състояние, не може да разплати дори тези количества, газ които са осигурени, търси се начин за оздравяване на дружеството, обяви още той.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени