Енергийният министър прекрати меморандума с Gemcorp

Народни представители от опозиционната коалиция ГЕРБ-СДС доразвиха разследването разследването на "Файненшъл Таймс" и сайта Bird

Министерство на енергетиката
Министерство на енергетиката Източник: Zonanews

Министърът на енергетиката Александър Николов е уведомил Gemcorp Holdings Ltd и IP3 за прекратяване по взаимно писмено съгласие на сключения на 23 март 2022 г. меморандум за разбирателство. Това съобщиха от енергийното министерство. Това се случва в изпълнение на решение от оперативно заседание на Министерския съвет от 20 юли 2022 г.

 

Заедно с уведомлението, на страните е изпратено и подписано от министъра на енергетиката допълнително споразумение, което урежда отношенията във връзка с прекратяването на меморандума.


Документът за сътрудничество между американската компания Gemcorp и България за съдействие в планирането и изпълнението на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура беше подписан през март.

 

Разследване на авторитетното британско издание "Файненшъл таймс" разкри връзки между Gemcorp и високопоставени официални лица и олигарси от Русия.

 

След това се появи разследване по темата на сайта Bird, а впоследствие народни представители от опозиционната коалиция ГЕРБ-СДС доразвиха разследването и разкриха множество допълнителни скандални факти за връзките на Gemcorp с олигарси от най-близкото обкръжение на руския военнопрестъпник Путин. 

Още от "Бизнес и финанси"

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основните теми

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени