ЕС дава близо 300 млн. лв. за иновации в малкия и среден бизнес

До края на годината стартира още една процедура с бюджет от 127 млн. лв.

Министерство на иновациите и растежа
Министерство на иновациите и растежа Източник: Zonanews

293 млн. лв. за иновации от ЕС тръгват към микро, малки, средни фирми и малки дружества със средна пазарна капитализация. Предприятията трябва да са с до 499 служители. Тази мярка стартира по програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП), изпълнявана от Министерството на иновациите и растежа. Целта на обявената процедура чрез подбор на проектни предложения "Внедряване на иновации в предприятията" е да финансира предприятия, които искат да внедрят продуктови иновации или иновации в бизнес процесите.

 

Подкрепата за фирмите ще бъде в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 г. - информатика и ИКТ, мехатроника и микроелектроника, индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии, нови технологии в креативните и рекреативните индустрии и чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика.

 

Подходът за разпределяне на средствата е регионален, обръщат внимание от министерството - т.е. повече пари са отделени за по-слабо развитите региони - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен и Южен централен регион. Фирмите там ще имат достъп до сумата от 264 млн. лв. Например за компании, които се намират в Югозападния, който се води в преход, средствата ще бъдат по-малко - 29 млн.

 

Минималният и максималният размер на финансовата помощ ще варират между 50 и 800 хиляди лева. Микро- и малките предприятия могат да кандидатстват за до 500 хил. лв., а средните предприятия и малките дружества със средна пазарна капитализация – до 800 хил. лв. От ведомството допълват, че съфинансирането ще бъде между 20% и 50%, като ще зависи от избрания режим на помощ, категорията на предприятието и мястото на изпълнение на проекта. Крайният срок за подаване на проектните предложения е до 31 януари 2024 година.

 

Кандидатстването ще се извършва само онлайн през системата ИСУН, раздел "Европейски фондове при споделено управление (2021-2027)", единствено с използването на валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула "Е-кандидатстване", който ще откриете на този линк.

 

По време на първата дискусия "Европа за България", организирана от "24 часа" с финансовата подкрепа на Европейския парламент, Радослав Ризов, директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", съобщи, че предстои и отварянето на още една процедура "Разработване на иновации в предприятията". Тя вече била готова и ще стартира до края на годината. Бюджетът по нея ще бъде 127 млн. лв., а целта - да предостави фокусирана подкрепа на предприятията за разработване на иновации.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени