ЕЦБ: Цифровото евро ще трябва да бъде въведено, ако използването на пари в брой продължи да намалява

Фабио Панета отбеляза, че парите в брой се използват все повече като актив, поддържащ стойността си

Фабио Панета
Фабио Панета Източник: Zonanews
Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета заяви в петък, че цифровото евро ще трябва да бъде въведено, ако използването на пари в брой като платежно средство продължи да намалява, пише БНР.
 
Панета отбеляза, че парите в брой се използват все повече като актив, поддържащ стойността си, но подчерта, че процентът на средствата, които се използват за плащания, е спаднал от 35% преди 15 години на 20% тази година.
 
"Следователно покупките в брой намаляват. Ако тази тенденция продължи, банкнотите в крайна сметка ще загубят централната си роля и ще се превърнат в маргинално платежно средство", добави той.
 
Централният банкер подчерта, че въвеждането на цифровото евро също така "ще повиши международната роля на еврото", като по този начин "намали глобалното господство на долара и ще намали глобалната зависимост от един единствен източник на парична ликвидност".

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени