Евродепутатът Емил Радев: Нови европравила намаляват бюрокрацията за милиони дружества и бизнес партньорства в ЕС

ЕП и Съветът постигнаха споразумение за разширено приложение на цифровите инструменти в дружественото право

Емил Радев (крайният вдясно)
Емил Радев (крайният вдясно) Източник: ПП ГЕРБ

Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха междуинституционално споразумение относно директивата, с която се разширява и надгражда приложното поле на цифровите инструменти и процеси в дружественото право.

"Споразумението е силен сигнал към европейските компании за нашата ангажираност да намаляваме бюрокрацията. С новите и опростени правила на практика облекчаваме административната тежест и разходите за около 16 милиона дружества с ограничена отговорност и 2 милиона партньорства на единния пазар", коментира българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в качеството си на основен преговарящ от страна на Европейския парламент.

 

Той изтъкна, че законодателното предложение предвижда стандартен модел на европейско цифрово пълномощно. "Ще се въведе и дружествен сертификат за идентификация на компаниите в целия ЕС. Той ще се издава безплатно и съществено ще облекчи бизнеса в трансгранични ситуации като данъчни процедури, покани за обществени поръчки и др.", обясни Радев.

 

По думите му с издаването на многоезичните документи ще отпадне необходимостта от скъп превод и апостил, което допълнително ще улесни дружествата при трансграничните сделки.


Компаниите ще спестяват разходи и чрез предвиденото въвеждане на принципа "само веднъж", което означава, че чрез взаимовръзките на бизнес регистрите вече няма да се налага да подават една и съща информация повече от веднъж.

Законодателното предложение ангажира държавите членки с осъществяването на превантивен контрол относно информацията за дружествата, за да се гарантира, че въведените в търговските регистри данни са точни, надеждни и актуални.

Новите правила, освен това, ще направят данните на дружествата по-лесно достъпни на ниво ЕС чрез Системата за взаимно свързване на бизнес регистрите (BRIS), ще повишат доверието и прозрачността в компаниите, ще допринесат за по-голяма свързаност на публичните администрации. По този начин ще се насърчат интегритетът и цифровизацията на единния пазар.

Като се позова на оценката на Европейската комисия за ефекта от мерките, Емил Радев акцентира върху прогнозираното намаляване на разходите за компаниите с около 437 милиона евро годишно.


Предстои постигнатото споразумение да бъде одобрено от Съвета и комисията по правни въпроси на Европейския парламент, така че директивата да се приеме преди края на мандата.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени