Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Емил Радев
Емил Радев Източник: Zonanews

С огромно мнозинство от 571 гласа "за" Европейският парламент одобри изменения на директива, с които органите, компетентни за предотвратяването, разкриването, разследването или наказателното преследване на тежки престъпления, получават достъп до централизираните регистри на банковите сметки чрез системата за взаимосвързаност (BARIS) и ще бъдат улеснени при използването на записи за сделки.

 

Като докладчик от страна на ЕП българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев изтъкна, че законодателните промени осигуряват оптимизиран и по-бърз достъп до финансова информация, а това е от решаващо значение за ефективността на наказателните разследвания, успешното проследяване и последващо конфискуване на средствата и облагите от престъпна дейност.

 

"Мерките са особено важни при разследвания срещу организираната престъпност, киберпрестъпността, изпирането на пари и финансирането на тероризма. Практиката до момента показва, че финансовите и кредитните институции, включително доставчиците на услуги за криптоактиви, предоставят на компетентните органи записи за сделките в различни формати. Това затруднява трансграничните разследвания, тъй като не може веднага да се премине към обработка и анализ на данните", коментира Емил Радев.

 

Той разясни, че с измененията в директивата ще се гарантира така необходимата оперативна съвместимост. "Различията във форматите, които се използват за предоставяне на записи за сделки, вече няма да бъдат пречка и достъпът на компетентните органи до финансова информация и информация за банкови сметки ще бъде улеснен. Така ще подобрим сътрудничеството между звената за финансово разузнаване и самия капацитет на компетентните органи за предотвратяване, разкриване, разследване или наказателно преследване на тежки престъпления",  обобщи евродепутатът.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени