Еврокомисарят по финансова стабилност: България ще се присъедини към Еврозоната

Това изисква да се покрият дадени критерии, добави тя

Еврокомисар Марейд Макгинес
Еврокомисар Марейд Макгинес Източник: АФП

Дискусията беше полезна. Това каза премиерът Николай Денков след срещата с еврокомисаря по финансова стабилност Марейд Макгинес и министър Василев на брифинг в Министерския съвет. Комисар Макгинес заяви, че "е ясно, че България ще се присъедини към Еврозоната, но това изисква да се покрият дадени критерии".

 

"Това е моето първо посещение в България. Утре ще посетим пункта "Капитан Андреево". Дискусиите днес бяха изключително полезни. Имах възможност да посетя и да се разходя из страната, за да мога да представя информация на моите колеги", каза комисар Макгинес. Тя заяви, че работят по проект за пране на пари.

 

Министър Асен Василев отправи благодарности на комисаря. "Виждаме доста сериозна активизация на внос и износ на стоки към Азарбейджан и Русия през българо-турската граница. Точно по този въпрос сме започнали активна работа с Европейската комисия - точно това ще бъде нашият фокус", съобщи Василев, цитиран от dariknews.

 

По думите на министър Василев трафикът на "Капитан Андреево" е бил овладяван чрез бързо пропускане на превозни средства и съответно липсата на проверка. Според него около 20 000 са компаниите в Европа, които избягват санкциите срещу Русия, но проблемът е, че използват изрядни митнически документи. Затова съвместно с ЕК ще бъдат създадени механизми за пълното прилагане на 12-ия пакет санкции.

 

Министър-председателят коментира и твърденията, че българската "Лукойл" е избягвала санкциите срещу Русия. "Когато излезе въпросният доклад и статиите, които го обсъждаха, няма доказателства, има предположения и внушения. И всички наши проверки показват, че Лукойл Нефтохим не е нарушил нито един български закон, европейски регламенти митническа разпоредба. Без да има ясни доказателства, аз не бих искал и медии, и политици да злоупотребяват с такива обвинения. Ако намерим следа за такова нещо, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас", каза Денков.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени