Еврокомисията емитира "зелени" облигации за 250 милиарда евро

Облигациите ще са 30 процента от възстановителния план "Следващо поколение ЕС" за общо 750 милиарда евро

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Zonanews

Европейската комисия обяви днес, 7 септември, че тази есен ще емитира "зелени" облигации на стойност до 250 милиарда евро като част от плановете си да финансира възстановяването на 27-те страни членки от коронакризата, предаде Асошиейтед прес. Изпълнителният орган на ЕС уточни, че облигациите ще са 30 процента от възстановителния план "Следващо поколение ЕС" за общо 750 милиарда евро.

 

Рамката гарантира на инвеститорите в тези облигации, че средствата, пуснати в обращение, ще бъдат използвани за "зелени" проекти, а ЕК ще докладва за влиянието им върху околната среда, отбеляза комисията. Тя съобщи, че ще емитира първите такива дългови книжа през октомври в зависимост от пазарните условия. Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви, че намерението на ЕС е да пусне отсега до края на 2026 година "зелени" облигации за до 250 милиарда евро, ще превърне блока в най-големия емитент на такива ценни книжа в света.

 

Като част от амбициите, заложени в "Зелената сделка", ЕС се ангажира да намали емисиите парникови газове, които причиняват глобалното затопляне, с 55 процента през това десетилетие и си постави за цел въглеродна неутралност до 2050 година. За да получат дела си от помощта за възстановяване, страните членки на ЕС решиха поне 37 процента от бюджетите в националните им планове да бъдат за проекти, свързани с климата, припомня АП.

 

ЕК потвърди и намерението си да емитира тази година дългосрочни облигации за общо около 80 милиарда евро, както и краткосрочни за още 10 милиарда евро. Испания пуска днес първите си "зелени" облигации, поставяйки началото на поредица от подобни сделки, очаквани през този месец, информира Ройтерс. Продажбата на 20-годишните облигации ще привлече 5 милиарда евро, според Международния финансов преглед (IFR), и съответства на очакванията на испанското финансово министерство, представени на инвеститорска среща през юли.

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени