Фалити на малките бензиностанции заради скъпите горива

Малките бензиностанции нямат алтернатива, ако се случи така, че продължи поскъпването, то те ще разчитат на внос на горива отвън

Бензиностанция, колонки за гориво
Бензиностанция, колонки за гориво Източник: Zonanews

Започват фалити на малките бензиностанции, заради скъпите горива, съобщи БНР. Собственици на бензиностанции коментират, че рафинерията в Бургас е спряла преди няколко месеца отстъпките при цени на едро, а продажната им цена е по-висока от доставната.

 

"Към момента проблем с доставките на горива няма. Ако продължаващото им поскъпване може да се нарече криза, то тогава има наистина криза", коментира Росинка Бъчварова, собственик на бензиностанция.

 

По думите й в момента малките бензиностанции са на ръба на оцеляването. "Това се дължи на високите цени и на много ниския марж. Маржът е разликата между покупната цена, включеният транспорт и продажната цена.

 

Към момента маржът за дизеловото гориво на моята бензиностанция е 4 стотинки на литър. Представете си сега колко литра трябва да продам, за да мога да платя заплати, наеми, надници, ток, вода и за други разходи, които вървят всеки месец.

 

Само за последния месец цената на литър гориво е скочила с 20 стотинки", уточнява Бъчварова. Тя отбелязва, че големите вериги също работят на минимален марж и също имат минимална печалба. "Нефтената рафинерия махна преди 4-5 месеца отстъпките за търговия на едро.

 

Причината е политика на компанията. Малките бензиностанции нямат алтернатива, ако се случи така, че продължи поскъпването, то те ще разчитат на внос на горива отвън. Но има пречки в нормативната база. Самите бензиностанции не могат да внасят горива.

 

Държавата не мисля, че предстои да направи някакви облекчения", смята Бъчварова. Според нея причината за това поведение на министерството на финансите е, че акцизът и ДДС са основен вносител на средства  в бюджета.

 

"Високите цени на горивата могат да спрат да се повишават само ако войната в Украйна приключи. По-лош сценарий е единствено петролно ембарго над Русия", посочи Росинка Бъчварова.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени