Фалитите сред бизнеса в Япония нарастват с 49% през август

Общият брой на фалитите, предизвикани от коронавируса, от януари до август, достигна 1026, което представлява около 26% от всички бизнес фалити в Япония

Япония
Япония Източник: Zonanews

Предизвиканите от разпространението на коронавируса фалити сред бизнеса в Япония нарастват с 49% през август до 121 броя спрямо година по-рано на фона на четвъртата COVID вълна в островната страна, пише Investor.bg. Анализът на Tokyo Shoko Research установява, че общият брой на фалитите, предизвикани от коронавируса, от януари до август, достигна 1026, което представлява около 26% от всички бизнес фалити в Япония за разглеждания период.


Заведенията са най-силно засегнати. От всички фалирали предприятия 204, или 20%, представляват барове или ресторанти, в които приходите спадат поради забраните за сервиране на алкохол и ограниченията за движението на хора по време на извънредното положение в Япония.  Само през юли Япония регистрира 138 фалити, предизвикани от коронавируса. От януари броят им остава над 100.


Тъй като пандемията продължава да тежи на японската икономика вече 19 месеца, много собственици на бизнес са възприели песимистично виждане за бъдещето, посочва Йошихиро Саката, анализатор от Tokyo Shoko Research. В допълнение към сектора на услугите, индустриите като строителство, облекло и производство и преработка на храни също са сериозно засегнати от COVID-19. Тези, които се занимават със строителство, като декоратори, са били принудени да отложат изпълнението на вече сключени договори поради новите огнища.


Дневният брой на новозаразените в Япония в началото на септември спада до около 12 000 души от приблизително 25 000 души в края на август. Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които продължиха от юли до септември, не успяха да генерират допълнителни приходи за собствениците на ресторанти и барове, тъй като правителството на премиера Йошихиде Суга забрани присъствието на зрители, като в същото време продължиха да важат забраните за сервирането на алкохол и работното време, а спортистите нямаха право да напускат олимпийския комплекс.


През юни 18 организации, представляващи ресторантьорството и баровете, поискаха от правителството и местните власти да отменят забраната за алкохола и да облекчат ограниченията за работното време. "Издръжливостта на индустрията достига своя лимит", посочва Такеши Нинойу, директор на Japan Gastronomy Renaissance.


"Едно нещо, което трябва да се отбележи, е, че случаите на фалит се увеличават сред операторите на ресторанти и барове в префектури, където няма извънредно положение или квази-извънредно положение", изтъква Саката от Tokyo Shoko Research и добавя, че хората вероятно ще продължат да си стоят по домовете. В четвъртък правителството удължи извънредното положение до края на септември в 19 префектури, включително в Токио и Осака на фона на разпространението на делта варианта на коронавируса.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени