"Филтър": Докато Спецов е шеф на данъчната служба проверки на NEXO не са правени

Разследваната в САЩ, Великобритания и България криптопирамида Nexo е имала тесни връзки с партии и политици, става ясно след избухването на скандала

Асен Василев и Румен Спецов
Асен Василев и Румен Спецов Източник: МФ

С помощта на чужди служби разследващите у нас са стигнали до конкретни имена, както и техни близки с портфейли от криптовалути. Виртуалните пари са обръщани в реални и са превеждани към различни банки и офшорки във всички краища на света. Тепърва обаче ще се изяснява дали парите са чисти, а доходите за тях – доказуеми.

 

За близките отношения на Nexo с политиката, бизнеса и дори висши магистрати разказаха пред "Филтър" и членове на една от блокчейн асоциациите в България. Блокчейн е средата, в която се обменят криптовалутите.

Биткойните и другите виртуални валути все повече се ползват за легализиране на пари и рискови финансови операции, които не могат да минат незабелязано през традиционното банкиране.

 

Освен с тази услуга обаче Nexo са се занимавали и с криптобанкиране. Собствениците на портфейли с криптовалути са ги депозирали при тях с обещание за печалби, които в последните месеци преди разкриването на схемата стигат до 36%. Част от българите, които са се доверили на криптобанката на Nexo, също са завлечени, но не са подавали жалби до институциите.

 

94 милиарда долара са минали през системата на фирмата за последните 4 години, разкриха от прокуратурата по разследването срещу Антони Тренчев, Коста Кънчев и други двама от шефовете на компанията. Тя започва да действа през 2018 година след краха на пирамидата "Уанкойн" на Ружа Игнатова, която се издирва с Интерпол и до днес. Тя, както и босовете на Nexo, са тясно свързани с Дубай.

 

Освен у нас компанията Nexo се разследва във Великобритания и САЩ, където са работили без да имат лиценз, заради което са подадени жалби на ощетени клиенти (виж карето). С печалбите от клиентите си в чужбина родните аферисти са купували скъпи имоти у нас, в Дубай, на Каймановите острови, както и лимузини, яхти и скъпи картини на Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Анри Матис, които са иззети.

 

Тренчев и съдружниците му са ползвали чадър от НАП през 2022 година, когато са разгърнали дейността си до номер 1 в криптобанкирането по света. До този извод стигат следователи и агенти на ДАНС по време на разследването, което започва през септември миналата година.

 

Неслучайно месец по-рано е сменен шефът на НАП Румен Спецов, който беше назначен на поста от май 2021 година и остана в правителството на четворната коалиция с протекциите на своя приятел и финансов министър Асен Василев. Самият Василев вече беше уличен в близки контакти с Nexo от прокуратурата. На брифинг в петък зам.-главният прокурор разкри, че в кабинета му е имало среща, за да се уреди разплащането с криптовалути в системата БОРИКА.

 

Данъчните престъпления и прането на пари се разследват или по сигнали на НАП или с тяхно участие в досъдебното производство. Докато Спецов беше шеф на данъчната служба, такива за NEXO не са получавани и проверки не са правени, твърди източник на "Филтър", запознат с разследването. Всъщност българските служби са имали информация от САЩ и Великобритания, че дейността на българските криптокрале е съмнителна още преди септември миналата година, но отстраняването на Спецов е дало тласък на истинското наказателно преследване.

 

Според разследващите тъкмо бившият шеф на НАП е човекът, който е направил връзката между шефовете на криптобанката и приятеля си Асен Василев, чието име често се споменава в текущия скандал.

Връзката на Спецов с Nexo също е сред работните хипотези за чадъра над тях в годините назад. Безспорно е установено, че той познава Антони Тренчев и Коста Кънчев, които са двама от обвиняемите, въпреки че прокуратурата отказва да ги назове дори с инициали заради тайната на разследването. Те, заедно с Калин Методиев, който вероятно е трети от обвиняемите, са управители на регистрираното в България дружество "Ен Ди Ес" ЕООД, през което е минавала дейностт на криптобанката им. То е собственост на швейцарското акционерно дружество "Нексо" АД.

 

Две седмици след като Румен Спецов е изгонен от НАП през август миналата година, Коста Кънчев, Антони Тренчев и Калин Методиев подават заявления до Търговския регистър да бъдат заличени като управители на "Ен Ди Ес" ООД, показа проверка в Търговския регистър. На 26 септември те вече са заменени от подставените им лица Надежда Иванова и Траян Николов.

 

Антони Тренчев и Коста Кънчев вече са заминали за Дубай. Те имат паспорти от държавата в Обединените арабски емирства заради инвестициите им в имоти, както много други българи и бегълци от правосъдието от цял свят. Уреждат си паспортите през януари 2022 година, месец след като на власт идва четворната коалиция начело с "Продължаваме промяната".

 

Междувременно Румен Спецов се завръща от Дубай, където е живял заедно със съпругата си, която е търговски директор на голяма компания. Дали Спецов и босовете на Nexo се познават оттам, или връзката им е, докато е бил на власт, още не е ясно. След като бе изритан от приходната агенция, Спецов се върна в Дубай при Антони Тренчев, но често е забелязван да се появява и в София.

 

Мозъкът на схемата е Коста Кънчев

Разследваната в САЩ, Великобритания и България криптопирамида Nexo е имала тесни връзки с партии и политици, става ясно след избухването на скандала. Сред първите разкрития за криптобанката са даренията на служители от компанията за партията на Христо Иванов "Да, България" в размер на 140 хиляди лева в рамките на няколко дни през октомври 2021 година.

 

Втората е връзката на един от собствениците – Антони Тренчев с Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". Двамата бяха колеги в парламента като депутати от Реформаторския блок. След като напуснаха парламента през 2017 година станаха съдружници във фирмата "Форекс Капитал". Офисът й е в бизнес сграда на бул. "Александър Стамболийски", който съвпада с този на партията ВОЛТ – мандатоносител на "Продължаваме промяната" на изборите през ноември 2021 година. Ананиев и Тренчев излизат от фирмата през април 2021 и я продават на белгиеца Ян Холвейманс. Въпреки това връзката им продължава като приятелска, което двамата не отричат.

 

Докато са бизнес партньори с Настимир Ананиев, Антони Тренчев основава Nexo заедно с други трима бизнесмени. Това са свързаният с "Кредисимо" и скандалната фондация "Хелпкарма" Коста Кънчев, партньорите му в бизнеса с дарения, както и с "Кредисимо" Калин Методиев и Сокол Янков. Четвъртият е Георги Шулев, син на бившата вицепремиерка в правителството на НДСВ Лидия Шулева. Юпитата бързо навлизат в света на криптовалутите и разширяват дейността си на няколко континента.

 

Мозъкът на схемата е Коста Кънчев, който е и краен собственик на Nexo АД, регистрирана в Швейцария, която пък притежава 100% от капитала на българското дружество "Ен Ди Ес".

 

В края на 2019 година Георги Шулев е изгонен от Nexo след спор с Коста Кънчев и Антони Тренчев. Оттогава той води битка да върне дяловете си в компанията и достъпа до информационната й система, но без успех. По-късно става един от свидетелите по разследването срещу Nexo в Северна Ирландия, където бизнесмени са ощетени с милиони долари от депозираните в NEXO криптопортфейли.

 

Предполага се, че Шулев е свидетел и по разследването в България, но от прокуратурата не посочиха кой е човекът, помогнал с информация отвътре. Единственото, което се знае за него, е, че е защитен от закона, защото се страхува за живота си. Свидетел обаче може да е и Сокол Янков, който също напуска компанията Nexo през 2019 г.

 

Антони Тренчев спасява майка си Илиана Алипиева от фалит

Юристи твърдят, че дори да бъдат осъдени, Антони Тренчев, Коста Кънчев и компания ще прекарат в затвора не повече от три години, колкото се полага за финансови престъпления. Като се има предвид как богат човек може да устрои живота си зад решетките, едва ли шефовете на Nexo имат основание да се притесняват особено много.

 

Може би поради тази причина майката на бившия депутат от Реформаторския блок Илиана Алипиева, която от години върти бизнес с престижни модни марки у нас, не спира да пуска видеа в Инстаграм, в които демонстрира отлично настроение и богат гардероб от тоалетите, с които дефилира по улиците и курортите на цял свят.

 

Преди известно време нейният бизнес преживява тежки времена и дори достига до фалит. Тогава на помощ се притичва синът й Антони Тренчев, който й дава милионно финансово рамо. Юристи твърдят, че дори да бъдат осъдени, Антони Тренчев, Коста Кънчев и компания ще прекарат в затвора не повече от три години, колкото се полага за финансови престъпления. Като се има предвид как богат човек може да устрои живота си зад решетките, едва ли шефовете на Nexo имат основание да се притесняват особено много.

 

Може би поради тази причина майката на бившия депутат от Реформаторския блок Илиана Алипиева, която от години върти бизнес с престижни модни марки у нас, не спира да пуска видеа в Инстаграм, в които демонстрира отлично настроение и богат гардероб от тоалетите, с които дефилира по улиците и курортите на цял свят.

Преди известно време нейният бизнес преживява тежки времена и дори достига до фалит. Тогава на помощ се притичва синът й Антони Тренчев, който й дава милионно финансово рамо.

 

Райски живот Тренчев е осигурил и за своята партньорка – бившата Мис България Ваня Пенева, която е и майка на детето му. Двойката обикаля най-скъпите дестинации в Бали, Дубай, Милано, Капри, Париж. Банката на цифрови активи, която движи Антони Тренчев, дава възможност на красивата му половинка да се къпе в лукс, постижим само за най-богатите хора в света. На снимките в социалните мрежи Ваня Пенева предпочита да не се снима с избраника си, а може би той не е на кадрите, защото изпълнява ролята на фотограф.

 

Любопитното е, че бащата на Антони Тренчев, който се казва Антони Панайотов Тренчев, е известен като агент Петров на Второ главно управление на ДС. Работил е в мисията ни в Бон, където е роден синът му. Агент Петров е бил очевидно особено ценен, тъй като в документите, публикувани от Комисията по досиетата, има искане от 09.05.1990 г. "да бъдат заличени всички данни” за него.

 

САЩ и Северна Ирландия първи разследват схемата 

Първият удар по Nexo идва от САЩ. На 26 септември 2022 г. Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния и регулаторите на ценни книжа в още 7 щата обявиха дейността им там за незаконна. Месеци преди това ФБР разследва криптобанката на Nexo заради дупка от 4 милиарда долара и отпускане на кредити, което законите им забраняват. Представяли продукта си като търговия с ценни книжа, каквито не са криптовалутите.

 

От Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния са обявили и горещ телефон за измамени от NEXO, а разследването там продължава в прокуратурата в Ню Йорк.

 

Другият удар по криптопирамидата е от Северна Ирландия. Също през септември собствениците на фирма, регистрирана в Малта, завеждат дело срещу Nexo за 59 милиона долара. Причината е, че българите са замразили криптоактивите на фирмата за 126 милиона долара и ги е освободила след като са продали голяма част от тях на високи цени.

 

През това време от Nexo са блокирали бутона на фирмата, с който могат във всеки момент да теглят от активите си и не са били предупредени за това. Освен това Nexo принудила тримата съсобственици да продадат пакетите си с виртуални валути на цени 60% под пазарните.

 

Делото е във Висшия съд на Великобритания със седалище в Лондон. Заради това там отново започва и наказателно разследване срещу Nexo, а информация от него получават и българските служби.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени