Финансист: Пропадналата валута на БРИКС и отслабена Европа означават по-силен долар

САЩ изкараха супер показатели последните два-три месеца

Синхронът в повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка ще бъде нарушен, тъй като американската икономика се представя много по-добре напоследък. Страните от БРИКС се отказаха от идеята си за обща валута, но включването на богати нови членове като Саудитска Арабия може да осигури финансирането за създаването на нужните институции за единна валута. Това коментира финансистът Бисер Варчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Бисер Варчев
Бисер Варчев Източник: Скрийншот видео кадър

"Такива разминавания в политиките са абсолютно нормални, тъй като американската икономика стои доста по-добре от европейската в момента. Американците си постигнаха целите - отслабиха посредством определени лостове Европа... Ако счетем, че идеята за валута на БРИКС пропадна, че Европа в момента върви нагоре с доста по-слаби темпове - САЩ изкараха супер показатели последните два-три месеца, което беше изненада за всички - ще има разминаване. За евро/долар това означава силен долар и слабо евро и по-бързо изтеглящ американски пазар от DAX например", обясни гостът.

 

В коментар за задълбочаващата се криза в Китай и резкия отлив на чужди капитали от фондовия пазар (11 млрд. долара за 13 дни), Варчев каза, че обявените досега мерки на контролните органи целят да успокоят уплахата на пазара и да спрат изтичането.

 

"Ако това се превърне в "снежна топка", последиците за капиталовия и борсов пазар ще бъдат трагични, а след което още по-трагични за икономиката. Такива крайни и екстремни мерки са доста навременни".

 

Мерките включват намаляване на таксите за търговия с акции и ограничения на продажбата на ценни книжа от основни акционери в публични компании, чиито цени са паднали под определени нива. Забраната собствениците да продават дяловете си е временна и целта е повече като психологическо въздействие, смята Варчев, за да се избегне заемането на къси позиции или продажбите под масата.

 

Тези действия временно ще спрат негативните трендове на китайските капиталови пазари, но няма да ограничат изнасянето на производства от страната, особено от американски компании, което се превърна в държавна политика на САЩ от президентството на Доналд Тръмп насам, каза Варчев. Страни като Индия, Виетнам и Тайван може да спечелят от изтеглянето на капитали от Китай, както и страните от Източна Европа, но поне при последните все още липсва правилно позициониране от страна на правителствата.

 

"За индийската икономика и развитието на техния капиталов пазар се говори от десет години, но нещо не им се получава" заради липсата на организация и работни умения, смята Варчев. Това създава проблеми с качеството на продуктите за западните пазари - същите проблеми е имало и в Китай, но там с влизането си големите компании са успели да въведат и нужното ноухау и практики, напомни той. "Ето, икономиката на Китай падна, но нямаме излитане в Индия... Не се случва от десет години".

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени