Финансистът Любомир Дацов: Реалистичните цели са балансиран бюджет и дефицит около нулата

Не е нормално образованите и квалифицираните да получават колкото колкото този, който полага некачествен труд и не е образован

Бюджетът е на превишение, той е с близо 4,7 млн. лева превишение, което се дължи както на добрите приходи, така и че няма похарчени пари за капиталови разходи. Това заяви в сутрешния блок на bTV финансистът Любомир Дацов.

 

"Дефицитът се определя от икономическия растеж и обстановката в държавата. Всички показатели, включително публикуваните от ЕК, сочат, че следващата година не може да се говори за криза и България няма защо да е на дефицит. Реалистичните цели са балансиран бюджет и дефицит около нулата. Изхвърляне е растеж около 4,5% - това са около 6 млрд.'', допълни експертът.

 

По отношение на системното увеличаване на минималната работа заплата Дацов изрази мнение, че  не е справедливо хора с по-високо образование  и квалификация да взимат еднаква заплата с хора без такива.

Ние имаме постоянно нарастване на минималната работна заплата от управлението на ГЕРБ насам. Това са хората с ниско образование - те работят в областите, в които се дава минимална работна заплата. И отдолу растат заплатите - най-ниските, а отгоре няма условия за такова нарастване и този който е с добро образование и нормална работа започва да получава колкото този, който полага некачествен труд и не е образован. Това нормално ли ви се струва?, попита Дацов.

 

"Освен това настъпи ли някаква криза, първото нещо е да се уволнят служителите. Не може да е конкурентноспособна икономика, в която заплатите постоянно изпреварват производителността на труда. Това е и обяснението за появата на инфлацията'', уточни още той.

 

Финансистът бе категоричен, че правилният подход е да отпадне административното определяне на минималната работна заплата, а това да се договоря по браншове - така както предложиха от АИКБ на кръгла маса със служебния социален министър Гълъб Донев в понеделник и както настоява бизнесът от години.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени