Финансов анализатор прогнозира: Лихвите по кредитите ще се повишат с до 2%

В резултат на повишаване на лихвите ще има клиенти, които ще изпаднат в невъзможност да погасяват задълженията си, подчерта Николова

Българска народна банка (БНБ)
Българска народна банка (БНБ) Източник: Zonanews

БНБ предвижда ускорено повишаване на лихвите през следващите месеци. От Централната банка предупреждават, че има предпоставки за акумулиране на риск в баланса на банковата система. "Това не е първото такова предупреждение и не е нещо ново, което трябва да притеснява хората. Българските банки са с едни от най-ниските лихви в цяла Европа. По последни данни на БНБ лихвата по един ипотечен кредит е 2,6%. Съвсем реалистично е 3,6 - 4% максимум да стигнат лихвите", заяви финансовият анализатор Десислава Николова в студиото на Bulgaria ON AIR.

 

Проведено от нея проучване показва, че очакванията на хората са до края на годината лихвите да се повишат с между 1 и 2%, по депозитите - също с 1%. Николова посочи, че банковата система миналата година е завършила с много добра печалба от 50%, а от друга страна има много нисък риск от просрочени кредити. В същото време има стабилен приход от такси и комисионни. 

 

"Банките максимално се опитват да запазят комфорта на своите клиенти, въпреки че имат предпоставки да повишават лихвите. Искат максимално да стопират нарастването във времето. "Инфлацията е основен фактор, поради който може да очакваме повишаване на лихвите. Това, че не сме в Еврозоната е една от причините да поддържаме толкова ниски лихвени нива", каза още Николова.

 

По думите на финансовия анализатор, БНБ периодично разглежда нивото на антицикличния буфер - провизиите, които банките заделят в случай, че клиентите изпитват затруднения в изплащане на задълженията си. В резултат на повишаване на лихвите ще има клиенти, които ще изпаднат в невъзможност да погасяват задълженията си, подчерта Николова.

 

Тя съветва хората общата сума на задълженията да не надвишава 30% от общата сума на доходите им и ги призова да бъдат разумни при тегленето на кредит, както и да заделят средства. Николова очаква да започне повишаване и на лихвените проценти по депозитите.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени