Фондацията на Сорос съкращава 40% от персонала си

Това се случва след като Александър, четвъртото дете на Джордж Сорос, беше назначен за председател на борда на директорите на организацията

Джордж Сорос
Джордж Сорос Източник: Shutterstock

Фондация на Джордж Сорос съкращава персонала си почти наполовина само седмици след като синът на милиардера инвеститор – Александър – пое контрола над многомилиардната империя, съобщава Fortune.

 

Фондация "Отворено общество", основана от Джордж Сорос през 1979 г., обяви в петък, че ще направи "значителни промени" в оперативния си модел през следващите месеци. Това се случва след като Александър, четвъртото дете на Джордж Сорос, беше назначен за председател на борда на директорите на организацията през декември и само един месец след като наследи пълния контрол над фондацията от баща си.

 

Промяната натовари 37-годишния Александър Сорос огромна финансова отговорност. През 2021 г. "Отворено общество" е отпуснала повече от 400 милиона долара само за организации в САЩ. Организацията, която дарява пари за различни каузи, включително инициативи, свързани борба с изменението на климата и с равенството, потвърждава пред изданието, че тези промени включват "трудното решение" да бъде съкратена почти половината от работната си сила.

 

"Предвиждаме, че прилагането на предложения нов модел ще включва по-нататъшно рационализиране на организацията, редизайн и преоборудване на съществуващите процеси и значително намаляване на броя на служителите с не по-малко от 40% в световен мащаб", се казва в изявлението на борда.

 

Фондацията със седалище в Ню Йорк има повече от 1000 служители, според глобалния сайт Glassdoor. Според други публикации в момента в "Отворено общество" работят около 800 души. В изявлението си от петък "Отворено общество" съобщава, че съкращенията и други оперативни промени ще увеличат максимално способността на фондацията "да се противопостави на силите, които в момента застрашават отворените и свободни общества".

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени