Франция замразява цените на газа до пролетта

Френският премиер Жан Кастекс прогнозира, че цените на газа ще намалеят от пролетта на следващата година

Жан Кастекс
Жан Кастекс Източник: Ройтерс

Френското правителство ще блокира ново повишаване на регулираните цени на газа и ще намали данъците върху електрическата енергия, за да смекчи недоволството на фона на ръста на цените преди президентските избори догодина, предава Bloomberg. „Ще въведем т. нар. тарифен щит за газа и електрическата енергия“, каза премиерът Жан Кастекс пред телевизия TF1, след като обяви помощ на стойност около 580 млн. евро в помощ на бедни домакинства чрез специална субсидия заради растящите сметки за енергия.

 

Всяко ново повишаване на цените на газа след ръста от 12,6% идния петък ще бъде блокирано, докато цените на природния газ започнат да се успокояват през пролетта, каза Кастекс. Френското правителство ще намали и данъците върху електрическата енергия, като ограничи планираното повишаване на цените на електроенергията от 4% през февруари 2022 г., каза още френският премиер. С бързото наближаване на зимата цените на газа и тока подобряват рекорди в момент, когато европейските икономики се възстановяват от пандемията.

 

Правителствата в региона използват неконвенционални мерки в опит да помогнат на домакинствата да се справят с растящите сметки за ток. Гърция обеща субсидии и предложи създаването на въглероден фонд, а Испания иска да наложи данък върху печалбата на компаниите за комунални услуги. Моментът не можеше да е по-неподходящ за президента Еманюел Макрон. Той трябва да постигне предпазлив баланс като протегне ръка на хората, които излязоха на улиците при масовите протести срещу социалните неравенства през втората година от мандата му, като в същото време опита да се хареса на десни избиратели, разтревожени от растящите държавни разходи.

 

Френският финансов министър Брюно Льо Мер изключи възможността за намаляване на данъците върху енергията, което би имало дългосрочни последици, и вместо това предлага временни мерки в помощ на най-уязвимите. Макар че френското правителство смята ръста на цените за временен, то също така проучва начини да помогне на зависимите от енергията компании и субсидира ремонти за по-енергийно ефективни жилища.

 

Франция ще продължи да поддържа връзка с доставчиците на газ относно последиците за приходите им от замразяването на цените, каза Кастекс. Той прогнозира, че цените на газа ще намалеят значително от идната пролет и допълни, че спадът няма да се прехвърли изцяло при потребителите, за да се компенсира замразяването на регулираните цени от ноември.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени