Георги Ангелов: Високата инфлация ще доведе до вдигане на банковите лихви

Ангелов бе категоричен, че цените на храните са високи и компенсацията трябва да бъде през повишението на доходите - пенсии и заплати

Инфлация
Инфлация Източник: iStock

Заради високата инфлация - едно от предизвикателствата не само пред България, но и пред цяла Европа и САЩ, се очаква повишение на лихвите, обяви икономистът Георги Ангелов пред bTV.

 

"Това ще бъде един преход от супер ниски лихви към едни по-умерени, по-високи лихви, така че с това ще трябва да се справя следващият управител на БНБ", коментира той.

 

Бъдещият гуверньор на централната банка ще трябва да се сблъска със банковата система и затова трябва да притежава сила и независимост при налагането на непопулярни в банковия сектор мерки, допълни икономистът.

 

Ангелов коментира и подписания от руския президент Владимир Путин указ за търговията с газ с неприятелски държави така: "След много притеснения указът се оказа нещо съвсем различно от това, което всички се опасяваха. Ще продължи плащането в евро, а "Газпромбанк" ще обръща еврото в рубли служебно. Тоест, няма да има нужда ние да търсим някъде рубли. Руската страна търси символична победа - да покаже, че не е на колене, че може и тя да налага някакви изисквания на Запада".

 

Ангелов добави, че от друга страна, реално Москва не може да спре кранчето, защото има нужда от тази валута. Това поддържа руската икономика, така че се търси един компромис - хем Западът да продължи да плаща във валута, хем това да се представи като плащане в рубли чрез служебно превалутиране в "Газпромбанк".

 

Според Георги Ангелов не би трябвало да има увеличение на цените на тока за домакинствата след отпадането на мораториума върху стойностите на електроенергията. Той обясни, че заради големия износ и голямото търсене на ток енергийните компании са направили тази и миналата година огромни свръхпечалби. Затова няма нужда от допълнително вдигане на цената.

 

"За домакинствата няма никаква причина да се вдига токът. Аз дори смятам, че може леко да се намали, именно защото са толкова печеливши енергийните компании и буквално правят милиарди", посочи икономистът.

 

Ангелов бе категоричен, че цените на храните са високи и компенсацията трябва да бъде през повишението на доходите - пенсии и заплати, за да не пада покупателната способност.

Още от "Бизнес и финанси"

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени