Георги Ганев: Евро е просто другото име на 1.955 лв.

На въпрос за евентуалната номинация на депутата Даниел Лорер за гуверньор на БНБ, Ганев заяви, че това е слух и спекулация, които отрече

Георги Ганев
Георги Ганев Източник: Zonanews

Хърватия ясно показа, че еврото не хапе. Еврото е просто другото име на 1.955 лв. Това заяви в студиото на NOVA икономистът Георги Ганев, ПП/ДБ. Така той потвърди позицията на партията му по отношение на приемането ни в Еврозоната.

 

Референдумът, за който настоява ПП "Възраждане" и за който събраха подписи, които в момента са вече внесени в Народното събрание, е незаконосъобразен и притивоконституционен. Не може и да бъде коригиран въпросът, така че да отговаря на Конституцията, отсече Ганев, като обясни, че при отговор "да" - противоречи на законно приет и ратифициран международен договор, а при гласуване с "не" - значи не пречи. Затова е въпросът за референдума е нонсенс, се разбра от позицията на икономиста.

 

По отношение на идеята за паралелно разплащане в евро и в лева за известен период преди приемането ни Еврозоната, Ганев предполага, че в ЕЦБ ще се отнесат ревниво към тази идея и няма да се съгласят. А и Георги Ганев не вижда друг плюс в тази идея освен удобство на някои чужденци, които минават през България.

 

По-вероятно е да се въведе паралелно изписване на стойността на продукта или услугата в касовите бележки, което зависи по всяка вероятност само от изпълнителната власт. На въпрос за евентуалната номинация на депутата Даниел Лорер за гуверньор на БНБ, Ганев заяви, че това е слух и спекулация, които отрече. Въпреки това даде анонс, че при всичките си уважения към настоящия шеф на БНБ Димитър Радев като професионалист, очаква да чуе и други имена сред номинираните. Кои обаче Ганев не посочи.

 

За бюджета за 2023 г., внесен от Асен Василев в НС, Георги Ганев обясни, че решението за оставане на намаленото ДДС за много сектори до края на годината е чисто политическо и очаква за следващата година това решение да не се взима.

Ковид ДДС при ресторантите беше да се отвори прозорец за дишане на бизнеса, а миналата година намаляването на ДДС беше с цел намаляване на инфлацията - но това явно не се случи. Затова и Георги Ганев очаква друга ставка през 2024 година.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени