Георги Ганев от ДБ: Ще продължава да става все по-скъпо, инфлацията ще е двуцифрена

Повечето пари са причина за инфлацията, убеден е той

Георги Ганев, ДБ
Георги Ганев, ДБ Източник: Zonanews

"Ще продължава да става все по-скъпо по две причини. И докато те не изчезнат -  тези процеси,  може би няма да са толкова силно изразени, но ще продължават. Първата е голямото нарастване на паричната маса в света поради хлабавата парична политика на световните централни банки в продължение на две десетилетия. Втората причина е войната". Това заяви в студиото на NOVA Георги Ганев от "Демократична България".

 

Той коментира и увеличението на пенсиите с 6,1 процента. "Да не забравяме, че това увеличение на пенсиите идва след две години на рекордно повишение на парите за старост – с добавки и други. Все пак социално-осигурителната система може да поеме много, но не безкрайно. Нека обаче да диференциираме – никой не казва, че пенсиите в България са високи. Всеки би искал да види възрастните хора с по-голяма покупателна способност. Много по-важно е не колко лева ти е пенсията, а какво можеш да си купиш с нея", посочи той.

 

"Много споря с колеги, които казват, че трябва да се дават повече пари. Но именно повечето пари са причина за инфлацията – увеличава се броят пари. Търсим всякакви възможности – бюджетни и други – да подпомогнем пенсионерите", категоричен е Ганев.

 

По думите му инфлационните процеси ще продължават докато не изчезнат и двете причини. "Разходите за фундаментални неща като торовете – които са също толкова важни колкото горивото, тепърва ще продължат да нарастват. Предполагам, че секторът на услугите ще бъде по-малко засегнат. Но сектори в производството – като индустрията, селското стопанство и транспорта, че пострадат тежко", подчерта той.

 

Според него положението не е чак толкова лошо, че да свикваме с двуцифрени стойности на инфлацията. "Със сигурност нива на инфлацията като тези от 90-те години на миналия век – няма да достигнем. Но няма и да се укроти инфлацията тази година и ще се задържи на двуцифрени стойности".

 

Предлагаме вдигане на прага за ДДС до 160 000 лв. и намаляване на лихвата за забавяне, подчерта Ганев. Той коментира и избора на нов шеф на БНБ. "За управител на БНБ трябва да се предложи човек, който да е безспорен, очаквам повече кандидатури", категоричен беше той. 

Още от "Бизнес и финанси"

Пеевски се закани на проруската "Възраждане": Няма да позволя референдум срещу еврото

Реакцията му идва в отговор на изразеното по-рано днес намерение от страна на "Възраждане" и "Има такъв народ" да внесат отново искане за провеждане на референдум срещу еврото

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени