Георги Ганев от ДеБъ: Нужно е България да увеличи държавния дълг!

Към момента изглежда сякаш финансовото министерство е успяло да намери резерви до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да има и за по-нататък, но трябва той да се преразгледа, каза депутатът от "Демократична България"

Георги Ганев
Георги Ганев Източник: Zonanews

Ситуацията сега е дефицитна, но страната има пространство да посрещне това не с вдигане на данъци, а с приемане на дълг и когато настъпят добри икономически времена, той ще бъде покрит. Това каза в предаването "Денят ON AIR" народният представител от ДеБъ и председател на бюджетната комисия в НС Георги Ганев.Ниското ниво на публичния дълг, съотнесено към размера на брутния вътрешен продукт (БВП) е една от най-силните страни на българската икономика и както се вижда ДеБъ и новото мнозинство са решили да посегнат на това трудно постигнато за десетилетия конкуретно предимство на страната ни.


"Засега никой не е предложил промяна в данъците, с изключение на редовните предложения на БСП да се въвежда прогресивен данък. Но той не мисля, че ще има каквото и да било отражение общо върху приходната страна на бюджета, няма да влязат повече пари. Даже моето личното ми опасение е, че ще влязат много по-малко пари по това перо - при тази промяна в подоходния данък на физическите лица", добави Ганев.

 

Според народният представител от ДеБъ, добрите икономически времена на България били 2005-2008 г., годините на най-корумпираното управление в България, т.нар. "първа тройна коалиция" на Станишев, Сакскобурготски и Доган. Това е наистина скандално изказване на човек, когото неизменно титулуват "десен", "либертарианец" и т.н. Точно тези години бяха разгулът на най-свирепите корупционни практики. Георги Ганев продължи с нови скандални откровения, заявявайки, че в периода на тройната коалиция са се случили "сериозни, истински реформи, автентични"!!??


"Аз от една страна съм отвътре като народен представител, от друга страна съм новобранец в този бизнес, за пръв път ми е, сподели Георги Ганев. Той каза още, че картината, която се очертава е, че разходите вървят много по-високо от миналата година, но и приходите вървят малко по-високо от очакваното. Даже към април може би бюджетът ще е малко на плюс", констатира Ганев, с което дефакто призна отличната финансова и бюджетна политика на кабинета Борисов. 

 

"Като гледам решенията на МС от последната седмица - намират се пари, явно има някакви резерви и за здравните мерки и доплащания. Чувам, че ще има пари и за продължаване за двата месеца - май и юни - на средствата за пенсионери и за другите мерки, 60/40", коментира председателят на бюджетната комисия.

 

"Изборите не са чак толкова скъпо нещо. Споменаха се едни цифри, да вземем за пример най-лесната - 100 млн. лева. Няма проблем", каза депутатът от ДеБъ все едно става дума за 100 или 1000 лева. 

 

"Към момента изглежда сякаш финансовото министерство е успяло да намери резерви до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да има и за по-нататък, но трябва той да се преразгледа", комeнтира още Ганев.

 

 

 

 

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени