ГЕРБ настоява България да се включи в търсенето на газ в Черно море

Това обяви депутатът от коалиция ГЕРБ-СДС Делян Добрев на брифинг в парламента

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

ГЕРБ иска България да се включи в търсенето на газ в Черно море.  Това обяви депутатът от коалиция ГЕРБ-СДС Делян Добрев на брифинг в парламента.

 

Предложението е подписано от ГЕРБ, ДПС и ИТН, като от партията на Борисов очакват ПП-ДБ да подкрепят искането им в пленарната зала, когато бъде подложено на гласуване.

 

По думите на Добрев за тази цел трябва парламентът да възложи на енергийния министър да проведе преговори за условията и реда, при които БЕХ да придобие до 20% дял в консорциума за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-21 "Хан Аспарух".

 

Според него е възможно да се стигне до разработване на находища между 2028 и 2030 г., а това означава, че ще страната ни ще получи пропорционална част от печалбата, която остава в консорциума, под формата на дивиденти. 

 

Депутатът от ГЕРБ-СДС припомни, че миналата седмица са били изслушани титулярите на правата в този блок Total и OMV.  Той посочи, че на база на техни проучвания, се очаква да открият в този блок количества газ между 210 млрд. кубика и 510 млрд. кубика газ.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени