ГЕРБ предлага 15% ръст на пенсиите

В рамките на управление на г-н Борисов средната пенсия нарасна с почти до 200 лв. и добавката от 50 лв. беше дадена именно по време на това управление, каза Деница Сачева

Деница Сачева, ГЕРБ
Деница Сачева, ГЕРБ Източник: Zonanews

ПГ на ГЕРБ-СДС предлага от 1 юли 15% осъвременяване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г. вместо 10%, както предлага правителството. Те искат и запазване на добавката от 60 лв. за всички пенсии до края на годината, като октомврийското увеличение отпадне до изработване на широко консултирана цялостна реформа.

 

Предлагат и различен размер на минималната и максималната пенсия - най-ниската да стане 430 лв. от 1 юли, а най-високата - 2000 лв., като запази този размер до края на годината. При максималните пенсии вариантът на ГЕРБ предполага намаление, но при минималната на практика е увеличение, тъй като с 60 лв. добавка тези хора ще получават 490 лв.

 

Предложенията за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване бяха направени преди второто четене на законопроекта. До края на утрешния ден е срокът за нови предложения по обсъжданите текстове  преди окончателното им приемане от пленарната зала.

 

В рамките на управление на г-н Борисов средната пенсия нарасна с почти до 200 лв. и добавката от 50 лв. беше дадена именно по време на управлението на г-н Борисов. Това заяви в парламента Деница Сачева от ГЕРБ в отговор на твърденията на финансовия министър Асен Василев относно пенсиите.

 

"При увеличението на пенсиите, което се предлага в момента, откъде ще се вземат средствата за 2023-2024 г., които са милиарди, за които ние още нямаме бюджетна прогноза?", попита тя.

 

Мотивите на вносителите да поискат 15% увеличение на пенсиите от 1 юли е изпреварващо компенсиране на средногодишната инфлация за възрастните хора.

 

Сачева поиска Василев да представи 3-годишна бюджетна прогноза, за да стане ясно дали ще се взимат още заеми. Тя посочи още, че ГЕРБ са внесли предложения в парламента, засягащи пенсиите. "Ние предлагаме 15% увеличение на пенсиите, предлагаме добавката от 60 лв. да остане до края на годината", обясни тя.

 

"Защо България е на 20-о място по най-висока инфлация при храните? Защо при нас храните са поскъпнали с 22,7%, а в Украйна е много по-ниска?", попита депутатът от ГЕРБ.

 

Ако това предложение се приеме, минималната пенсия ще достигне 430 лева, максималната ще стане 2000 лева. Предлага се този размер да се запази до края на годината.

 

От ГЕРБ-СДС мотивират и запазването на добавката към пенсиите от 60 лева с необходимост от допълнителна подкрепа за доходите в условията на повишена инфлация. Подчертава се, че по този начин няма да се "замърси доходът от пенсия, като към него автоматично се добавят 60 лева, както предлагат управляващите".

 

Опозиционната коалиция не желае да се прави осъвременяване на пенсиите от октомври, както се залага към момента в промените. Предлага се да се направи анализ на пенсионната система и да се приемат консенсусни промени, които да са устойчиви във времето като механизъм.

 

Един милиард и 332 милиона лева допълнително за втората половина на годината ще струват предлаганите промени от ГЕРБ. В това число са и 732 милиона лева за изплащането на добавката от 60 лева до края на годината.

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени