ГЕРБ с извънреден брифинг разобличава чистката на хунтата (НА ЖИВО)

рез последните пет години данъчните приходи са се увеличили два пъти, данъчната администрация работи ефективно и събира и преизпълнява приходите в бюджета.2,3 млрд. лева повече са събрани само за първите 4 месеца спрямо същия период на миналата година, заяви категорично Ананиев

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

ГЕРБ дава извънреден брифинг в централата на партията. Темата са започналите масови чистки от служебния кабинет на Румен Радев и скандалните назначения, които ги последваха. В брифинга участват бившият вицепремиер Томислав Дончев, бившият финансов министър Кирил Ананиев, народният представител Тома Биков и бившият народен представител Алекс Иванов.

В политическата етика е прието едно правителство да има 100 дни толеранс. Служебния кабинет има 100 дни живот, заслужава поне 10 дни толеранс. Но радикализмът му е такъв, че трябва да реагираме. Сега кабинетът не се контролира по никакъв начин., добави Дончев.

 

Категорично искам да заявя, че съм притеснен силно за случващото се в последните 48 часа на кабинета Радев. Аз бях министър в първия му служебен кабинет и много добре познавам функциите на служебния кабинет - първо, да ортанизира безпристрастни и честни избори и второ, да преведе страната без сътресение, като осигури нормално функциониране на публичния сектор. Вместо това без анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции - НАП и Митници. Вие знаете, че тези две агенции са ктръвоносната система на финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до голямо напрежение в тези две системи. Това може да доведе до вязко спадане на приходите в държавния бюджет, каза Кирил Ананиев.

 

"Като член на първия кабинет на Радев на мен ми бяха поставени задачи незабавно да уволня изпълнителните дирекции на НАП и Митниците. Моят отговор беше категоричен, че първо трябва да уволни мен. Второто искане към мен при приет преди седмици бюджет беше да увелича с 300 милиона лева бюджета на МО. Това правилна политика ли е, правилно ли е да се прави това". Това разкри Кирил Ананиев за тайните заповеди на Румен Радев при първото служебно правителство през 2017 г. 

 

През последните пет години данъчните приходи са се увеличили два пъти, данъчната администрация работи ефективно и събира и преизпълнява приходите в бюджета. 2,3 млрд. лева повече са събрани само за първите 4 месеца спрямо същия период на миналата година, заяви категорично Ананиев. Сега всички харесват социалните ни мерки, дори искат да ги продължат. Допусне ли се срив на приходите, това няма как да стане. По SURE ще влязат още доста пари, служебния кабинет само да не си го приписва, допълни той.

 

Александър Иванов беше категоричен, че последните дни има политическа чистка. "Много експерти се освободиха без мотиви. Благодарение на тях контрабамдата рекордно се сви. Ние ще следим ситуацията. Сега няма работещ парламент, а можеше да има. Защото имаше голямо мнозинство, но не посмяха да поемат отговорност. Преди няколко години при служебния кабинет на Радев имаше пропуски в събирането на приходите".

 

Кирил Ананиев добави, че 100 млн лв. по-малко са събрани през 2017 г. от акцизи по време на тогавашния служебен кабинет. Колегите от НАП и Митниците бяха демотивирани след като Радев пожела да ги уволня"

 

"Ако това бе редовно правителство, сигурно нямаше да говорим днес, защото щеше да изпълнява задълженията си и щеше да има ясна отговорност. Сега не е така, всичко е размито. Този кабинет трябва само да направи честни избори. Какво общо има това с НАП и Митниците. Радев да обясни. Цели се онази част от олигархията извън страната да върне позициите си в администрацията" коментира Тома Биков. Той настоя финансовият министър да отговори кой му е подал новия шеф на НАП, защо той е бил в Дубай (има се  предвид новия шеф на НАП, бел.ред.). Защо в МВР на шефски пост се назначи учредител в партията на Васил Божков? Защо бе уволнен свидетел срещу президентския съветник? От всички тези процеси въобще няма да се възползва малкия бизнес. Напротив - помага се на нов коалиционен партньор, който взе около 3% на изминалия вот", допълни Тома Биков.

 

Кирил Ананиев продължи, че знае много малко новия финансов министър. "Като го въведох в министерството онзи ден и му казах колко тежка работа го чака - предложих да му подам ръка. Сега обаче си я оттеглям, защото той е маша за постигането на целите на други хора", каза Ананиев.

 

Томислав Дончев разкри, че уволнени членове на ГЕРБ Няма. "Този брифинг не трябва да се разбира като "Бият нашите"! Уволнените са експерти. Ние щети не понасяме, но държавата страда. Дали се прави опит да се овладее държавният апарат, да! Но това не е непременно незаконно или лошо. Но се питам новите кадри чие предложение са? Кой ще отговаря за тях, чисто политически?", попита Дончев.

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени