ГЕРБ-СДС внасят още днес мораториум срещу тегленето на нов дълг

Бившият финансов министър Ананиев заяви, че към момента във фискалния резерв има 12 млрд. лв. и те ще са достатъчни

Брифинг на ГЕРБ-СДС в НС
Брифинг на ГЕРБ-СДС в НС

Народният представител от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев обяви на трибунка в парламента, че от коалицията внасят още днес предложение за налагане на мораториум върху взимането на нов дълг, преди да се състави правителство.

 

Той заяви, че към момента във фискалния резерв има 12 млрд. лв. и те ще са достатъчни. По думите му другата причина за тази тяхна стъпка е лошото управление на емисионния календар, тъй като през последните 2 месеца почти всяка седмица се теглят по 500 млн. лв., без да се дават мотиви за какво се теглят тези пари.

 

"Когато от ГЕРБ теглихме такъв заем, то винаги гледахме той да е такава лихва, че да носи пари в бюджета, а сега се случва точно обратното", коментира Ананиев.

 

"С тези емисии беше натоварена банковата система и нейната ликвидност и донесоха само негативи", допълни бившият финансов министър.

 

По думите му трета причина е, че бюджетът завършва на излишък от 580 млн. лв. което означава, че до края на годината няма как да се завърши с дефицит от около 5 млрд. лв. 

 

"Харченето на пари трябва да е на базата на изкараното", категоричен бе депутатът Александър Ненков. Народният представител от ГЕРБ-СДС коментира, че повече от година сме се наслушали на клетви, заклинания и приказки за по-добро управление, но всъщност това се е оказало една загубена година.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени