ГЕРБ-СДС внесоха кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ, ПП-ДБ ще го подкрепят

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на "Възраждане"

Димитър Радев
Димитър Радев Източник: БГНЕС

 Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка (БНБ), става ясно от интернет страницата на Народното събрание. Предложението е внесено вчера от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова. 

 

Има информация,  че и ПП-ДБ са решили да подкрепят Радев като по този начин затварят страницата на безполезни търсене на кандидат на управител на БНБ от редиците на ПП.  

 

Вероятно зад кандидатурата на Димитър Радев ще застане и ДПС.

Така той остава с достатъчна подкрепа и практически без конкуренция.

 

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

 

В мотивите на вносителя се посочва, че в мандата на Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ заедно с финансовия министър към този момент изпращат съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. Според ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ. 

 

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на "Възраждане". 

 

По-рано днес съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков каза по bTV, че вчера са водили много сериозен разговор с управителя на БНБ. От разговора, който имахме, Радев показа, че гледаме в една посока, коментира Петков.

 

Попитан дали ПП-ДБ ще подкрепят номинация на Радев от страна на ГЕРБ, той уточни, че крайното решение на ПП-ДБ ще бъде взето след лидерски и национални съвети на отделните формации в коалицията.

 

Името на Даниел Лорер не е обсъждано като евентуална номинация за БНБ, посочи лидерът на ПП. 

 

Ако получи нужната подкрепа, Димитър Радев реално ще има мандат да е начело на централната банка в продължение на сумарно 14 години, почти до края на настоящето десетилетие. Той беше избран през 2015 г. след оттеглянето на Иван Искров под натиск след фиаското на централната банка около фалита на КТБ.

 

Тогава Радев дойде от позиция в МВФ със заявка за повече откритост на институцията, реформиране на банковия надзор и влизане на България в еврозоната, като по всички линии беше постигнат чувствителен напредък.

 

БНБ успешно влезе в тясно сътрудничество с ЕЦБ и българският лев от 2020 г. е във валутния механизъм ERM II, което е последна крачка преди приемане на еврото. Последното по план трябваше да се случи от началото на 2024 г., но високата инфлация и политическата нестабилност се оказаха непреодолимо препятствие за покриване на числовите критерии и поетите ангажименти от България, като новата цел е 2025 г.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени