Германският гигант SAP затваря достъпа до своите облачни услуги за руски клиенти

Общо SAP имаше около 1500 клиенти в Русия, включително компании като руските железници, Аерофлот, Сбербанк, VTB, Alfa-Bank, нефтени, газови, химически и металургични компании

Офисът на SAP в Берлин
Офисът на SAP в Берлин Източник: Commons.wikimedia.org

Най-големият доставчик на бизнес приложения в света, германската компания SAP, ще затвори достъпа до своите облачни услуги за руски клиенти от 20 март 2024 г. Потребителите на SAP решения в Русия са получили такова уведомление от руското дъщерно дружество на САП СНГ, пише  РБК  като се позовава на копие от писмото.

 

В него клиентите на SAP са помолени да преместят данни от облака, който ползват, за да избегнат загуба на информация. САП СНГ също изрази готовността си "да договори без забавяне предсрочното прекратяване на договора за облачни услуги".

 

Германската компания предоставяше доскоро на руския бизнес планиране на ресурсите на предприятие (ERP), управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM), управление на веригата за доставки (SCM) и др. Преди началото на войната в Украйна SAP решенията в Русия се използваха от правителствени и финансови организации, компании от търговския, логистичния, индустриалния сектор и др.

 

САП (SAP)
САП (SAP) Източник: Zonanews

Общо SAP имаше около 1500 клиенти в Русия, включително такива големи компании като руските железници, Аерофлот, Сбербанк, VTB, Alfa-Bank, X5 Group, M.Video-Eldorado и почти всички нефтени и газови, химически и металургични компании.

 

Заради войната в Украйна SAP спря да сключва нови договори за продажба на услуги и продукти в Русия, а също така спря да подкрепя клиенти, включени в санкционните списъци на САЩ и ЕС. През септември миналата година компанията предупреди останалите руски клиенти, че ще ги изключи от софтуерната поддръжка до 31 декември 2023 г. Досега оставаше в сила само използването на облачни услуги.

 

"Компанията първо спря да продава софтуер, след което обяви затварянето на центъра за данни, предлагайки някои клиенти да преминат към европейския център за данни в Амстердам. Тогава компанията деактивира поддръжката на продукти на място. Сега беше обявено, че ще спрат да подкрепят клиенти, които са прехвърлили решения в европейския център за данни", обясни Павел Деверлин, главен изпълнителен директор на "Лаб СП" добавяйки, че това е последният етап от оттеглянето на SAP от Русия.

 

По думите му около 30 големи компании са се възползвали от офертата да преминат към центъра за данни в Амстердам, който не е намерил бърз заместител на облачните продукти на SAP. Тези компании едва ли ще имат време да преминат от SAP решения към руски аналози преди 20 март, казва Дмитрий Комисаров, съосновател на "Нови облачни технологии" (разработчик на офис софтуер "МойОфис").

 

"Сроковете са много кратки. Ако започнете днес, е почти невъзможно да го направите навреме. Това трябваше да бъде направено, когато SAP обяви края на поддръжката за традиционните си продукти", заключава Комисаров.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени