Гилотина за небитовите потребители на ток: Получиха почти двойни сметки за декември

Непосилните цени на тока не са удар само за бизнеса, но и за хиляди семейства, които по някаква причина нямат "Акт 16" и не са на битов ток

Еленергия
Еленергия Източник: Zonanews

Сметките за ток на небитовите потребители успяха да надминат и най-песимистичните прогнози. В четвъртък хиляди семейства получиха солени фактури за декември. Читател на Tribune.bg разказва, че сумата, която ще трябва да плати е почти двойна в сравнение с предходния месец.

 

350 лв. сметка е пристигнала за еднофамилната му къща, която все още е в процес на получаване на "Акт 16" – ситуация, в която се намират немалко семейства. Мъжът подчертава, че става дума за малък дом с две спални, които дори не се отопляват на ток, а с печка. Ноемврийската сметка на семейството била 290 лв. Тя обаче била намалена веднага на 190 лв., след решението на Министерски съвет да бъдат дадени обезщетения за небитовите потребители.

 

Сметка за ток - резултат от Промяната
Сметка за ток - резултат от Промяната Източник: Tribune.bg

За новия месец обаче подобно решение няма и потърпевшите ще трябва да платят пълната сума, за да не се окажат без електроенергия в най-студения зимен месец. От ЧЕЗ разяснили на семейството, че не се очаква да има такова решение, което да помогне на небитовите потребители. А следващия месец сметките ще бъдат с 50% повече, че и отгоре. "Цените на борсите не са падали под 500 лева и продължават да растат, а КЕВР постоянно ги вдига. Това е положението и очаквайте следващия месец сметка за над 600 лева", отговорили неофициално от компанията.

 

Високите сметки са тежък удар за множество домакинства в подобна ситуация. Освен къщите, които все още са в процес на приключване на документацията за получаване на "разрешение за ползване", в същата ситуация са и цели жилищни сгради. Не са изключение подобни случаи дори и в столицата, където много семейства се оказват измамени от инвеститори и сградите остават с години без "Акт 16". Тези семейства решават да живеят в довършените си сгради, които обаче не могат документално да вземат жилищен статут, заради неизпълнени изисквания.

 

"Докато Кирил Петков се чуди в коя резиденция да се карантинира, а депутатите му се евакуират от протестиращи, бизнеса и всички небитови потребители на електроенергия са в пълен колапс", пише потърпевшият от "Промяната".

 

Заради същото бездействие в Министерски съвет временно затвори и най-големият завод у нас "Арсенал" Казанлък, който осигурява прехраната на 9 хил. служители. 

 

Вчера от СЗБ и БАЗ обявиха, досега ресторантите обичайно са плащали сметки по 7 до 8 хиляди лева, а последните дни получават фактури за 34 хиляди лева. "Такова увеличение с над 4 пъти е невъзможно да бъде компенсирано и ни обричат на фалит", заявиха ресторантьорите. 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени