Хампарцумян: Най-добрият начин да се борим с инфлацията е да произвеждаме повече стоки и услуги

В публичния сектор пазарът играе по-малка роля, сподели той

Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян Източник: Zonanews

Най-добрият начин да се борим с инфлацията е да произвеждаме повече стоки и услуги. Иначе, това е феномен, който не е само за България, а е една от основните загрижености на световната икономика. Това обясни пред NOVA банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

 

Той направи и коментар за заплатите. „В публичния сектор пазарът играе по-малка роля. В частния сектор, ако имате умения, професия и познания, които се търсят, няма нужда да питате за увеличение на заплатата, те ви я увеличават, защото ще ви глътне конкуренцията”, смята банкерът.

 

Финансистът обясни и дали събраните пари могат да бъдат изядени от инфлацията. „На индивидуално ниво зависи къде сме. Ако един млад човек има спестявания, може да научи нещо. На по-зряла възраст някой може да реши да си купи жилище. Може да се инвестират в различни видове недепозитни продукти”, добави Хампарцумян.

 

Финансистът посъветва хората, на които не им достигат средствата, да започнат да си правят сметка на разходите и приходите, за да могат компенсациите, които се получават, да подпомогнат справянето с последствията от инфлацията.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени