Хлебопекарите са пред колапс заради цените на тока

Всички пари, които се акумулират от бизнеса отиват само за заплати и за сметки

Анатоли Колев, хлебопекар
Анатоли Колев, хлебопекар

"Последната ни сметка за ток е точно 3 пъти по-висока от предходните сметки, като смятаме последните 6 месеца. Миналата година по същото време, когато този цех работеше, плащахме около 1500 лева ток със същото оборудване, без да подменяме абсолютно нищо, освен крушки. Сега последните 6 месеца сме стигнали до 5000 лева ток", заяви по БНТ шеф Анатоли Колев, собственик на хлебопекарна във Варна. По думите му се увеличават цените и на всички суровини, плюс брашното.

 

Анатоли Колев има и магазин - преди е плащал 150 лева за ток, последните 6 месеца сметките са достигнали близо 1000 лева за същата консумация на електронергия в магазина. "Някои от суровините са увеличени с 30%, на солта 3 пъти се вдигна цената, олиото също поскъпна, всичко това поставя бизнеса почти в невъзможност. През последните 4-5 месеца нямаме печалба от този бизнес. Всички пари, които се акумулират от бизнеса отиват само за заплати и за сметки. В момента сме намалили екипа наполовина, заради високите сметки", допълни Анатоли Колев.

Той добави, че се предвижда още съкращаване на персонала. Според Анатоли Колев се очаква скок и на горивата, което ще увеличи и цените на доставките. Той призова за по-голяма държавна помощ.

Още от "Бизнес и финанси"

Очаква се предложението за размера на минималната заплата за 2026 г., експерти коментираха запазването на сегашния механ

Социалният министър Борислав Гуцанов вече обясни, че ако остане сегашният механизъм, МРЗ за следващата година ще бъде около 1200 лв.

Прочетете повече прочетете повече

В МЗХ се обсъдиха с бранша критериите за подбор по интервенциите за инвестиции в земеделски стопанства и преработка на с

В Стратегическия план има заделен значителен ресурс, именно за подобряване конкурентноспособността на сектора, заями зам.-министър д-р Лозана Василева

Прочетете повече прочетете повече

Европейският доклад за потребителите разкрива: онлайн измами, фалшива храна и подвеждащи етикети подкопават доверието в

Особено тревожно е състоянието при храните – широко разпространено е подвеждащо етикетиране, използване на термини като "био" и "еко" без реална сертификация, подмяна на съставки и заблуждаващи здравословни твърдения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени