Хлебопроизводители: По груби сметки стойността на хляба ще скочи с 20%

Ако държавата върне 20%  ДДС върху хляба и хлебните изделия ще се появи 50 % сив сектор, заяви председателят на НБСХС в България Мариана Кукушева

Хляб, хлебни и сладкарски изделия
Хляб, хлебни и сладкарски изделия Източник: Zonanews

Хлебопроизводителите са недоволни от намерението на държавата да върне 20%  ДДС върху хляба и хлебните изделия - по-висока цена и връщане на сивия сектор.

Според председателя на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева, ако това се случи, ще се появи 50% сив сектор.

 

"А това значи несъбираемост на данъци - преки и косвени. ДДС се плаща винаги от крайния потребител, производителите сме доставчици на търговците и нямаме отношение към това. Хлябът и брашното са много важни за обществото. Ако се върнат 20% ДДС, от 1 януари брашното ще започне да отразява борсовите коефициенти за първичната суровина - пшеницата. Ние, хлебопроизводителите, не внасяме ставката, а я приспадаме", обясни тя в ефира на NOVA NEWS.

По думите ѝ по груби сметки без преки данъци стойността на хляба ще скочи с 20%. "Ако струва 1 лев, вече ще е 1,20 лева. Брашното вече ще идва с ДДС, а каква надценка ще сложат търговците не може да се каже. Възможно е да между 10 и 20%. Ако се върне предишната ставка, ще продължи да има хляб без ДДС, но на него няма да е платен данъкът. Политиците уверяват, че ДДС ще се запази 0% за хляба и брашното", обясни Кукушева.

Още от "Бизнес и финанси"

Приеми за над 2,2 млрд. лв. по най-атрактивните интервенции за модернизиране на земеделието и развитие на местните иконо

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева обясни, че финансирането ще бъде насочено към най-очакваните от земеделските производители и малките общности интервенции

Прочетете повече прочетете повече

Хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал, който съставлява 13% от общия износ на страната

"Ел Би Булгарикум" представи най-новата си разработка – безлактозен пробиотичен айрян на най-голямото хранително изложение у нас 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени