Хлябът поскъпва - къде и с колко

Производителите споделят, че главоломно растящите разходи ги изправят пред невъзможността да спрат поскъпването

Хляб, хлебни и сладкарски изделия
Хляб, хлебни и сладкарски изделия Източник: Zonanews

Цените на хляба тръгват нагоре. Въпреки  многократно обявяваното от експерти, че цената ще се задържи и че ще има компенсации, производителите споделят, че главоломно растящите разходи ги изправят пред невъзможността да спрат поскъпването.  Най-големият производител на хляб в Старозагорско, от днес вдига цената на най-масовия хляб.

 

"Около 15 процента е поскъпването на хляба от началото на седмицата. Основната причина е по-високата цена на брашната, маята и електроенергията. Към момента в търговската мрежа в района хлябът се продава за 1,70 лева. Нашата доставна цена е 1,50 лева.

 

С 20 стотинки е по-висока цената в търговската мрежа, но ние нямаме контрол над търговците", заяви Гергина Димитрова, хлебопроизводител.

 

По думите й цената на насъщния не е вдигана от доста години. "Тъй като уважаваме хляба и знаем, че той  е една от основните храни на българина, цената му не беше повишавана и се стараехме тя да е достъпна за всички. Миналата година дори работихме около 3 месеца на загуба – основно заради електроенергията", сподели тя.

Още от "Бизнес и финанси"

Очаква се предложението за размера на минималната заплата за 2026 г., експерти коментираха запазването на сегашния механ

Социалният министър Борислав Гуцанов вече обясни, че ако остане сегашният механизъм, МРЗ за следващата година ще бъде около 1200 лв.

Прочетете повече прочетете повече

В МЗХ се обсъдиха с бранша критериите за подбор по интервенциите за инвестиции в земеделски стопанства и преработка на с

В Стратегическия план има заделен значителен ресурс, именно за подобряване конкурентноспособността на сектора, заями зам.-министър д-р Лозана Василева

Прочетете повече прочетете повече

Европейският доклад за потребителите разкрива: онлайн измами, фалшива храна и подвеждащи етикети подкопават доверието в

Особено тревожно е състоянието при храните – широко разпространено е подвеждащо етикетиране, използване на термини като "био" и "еко" без реална сертификация, подмяна на съставки и заблуждаващи здравословни твърдения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени