Хотелиери и ресторантьори се готвят за масова стачка

Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), в пиковите часове цената на мегаватчас достига до 2000 лева, което прави сметките непосилни за много компании

Хотел
Хотел Източник: Zonanews

Хотелиерите и ресторантьорите в България са готови за масови стачни действия поради драстичния ръст на цените на електроенергията за бизнеса през последния месец. Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), в пиковите часове цената на мегаватчас достига до 2000 лева, което прави сметките непосилни за много компании. Експерти прогнозират, че високите ценови равнища ще се задържат и през следващите месеци, което допълнително усложнява ситуацията.

 

Асоциацията вече е изпратила писмо до министъра на туризма и до КРИБ, предупреждавайки за възможни фалити, ако не бъдат предвидени компенсации за бизнеса. Краткият летен сезон, съчетан с високите цени на електроенергията, е сериозна заплаха за оцеляването на хотелиерския и ресторантьорския сектор, който е изключително енергоемък.

 

Хотел
Хотел Източник: Twitter

Георги Щерев, председател на БХРА, обяснява, че в часовия пояс след 16:00 часа, когато потреблението на електроенергия е най-високо, хотелите не могат да си позволят да икономисват ток. Това е времето, когато туристите се връщат от плажа, използват топла вода, а кухните работят на пълна мощност, за да приготвят вечерята. Климатиците също работят на максимум поради горещото време. Щерев подчертава, че при такива цени на тока е по-добре бизнесът да не функционира.

 

"След пандемичните години летният туристически сезон се съкрати значително, разходите се увеличават драстично, а пазарът и туроператорите приемат увеличение на цените с не повече от 5-7%. В тази несигурност е немислимо да се говори за адекватно туристическо предлагане", се казва в писмото на БХРА до министъра на туризма.

 

Искания за държавна намеса и компенсации
Веселин Налбантов, заместник-председател на БХРА и собственик на хотел в "Слънчев бряг", настоява за държавни компенсации над определена цена на тока, както беше по време на пандемията от КОВИД-19. "След няколко дни, когато пристигнат фактурите за ток, хотели и ресторанти ще изпаднем в несъстоятелност. Ако досега съм плащал 10 000 лева сметка за ток, сега ще ми искат 120 000 лева. Няма как да поискам от клиентите 10 пъти повече", коментира Налбантов.

 

Атанас Димитров, също заместник-председател на БХРА и собственик на ресторант в София, предупреждава за масови фалити. "Туризмът е стратегически отрасъл за българската икономика и основният разход е електроенергията. Парламентът трябва да приеме трайна мярка за компенсация", добавя той.

 

Златко Златанов, заместник-председател на БХРА и собственик на хотел във Велинград, настоява за връщане на компенсациите при цена над 250 лева за мегаватчас. Малин Бистрин, заместник-председател на БХРА и собственик на хотели в "Банско", критикува решенията в енергийния сектор, които приоритетно изнасят ток за други страни, докато българският бизнес страда.

 

Черноморски хотел в  Поморие
Черноморски хотел в Поморие Източник: Zonanews

Георги Тръпков, член на УС на БХРА и собственик на хотел в Поморие, сравнява увеличението на цената на тока за бизнеса с бухалка: "За пореден път някакъв престъпен консорциум иска да печели на гърба на инвеститорите".

 

Политически реакции и очаквани мерки
Мариян Беляков, член на УС на БХРА и изпълнителен директор на "Пампорово" АД, подчертава, че всяка цена над 200 лева е непосилна за бизнеса и държавата трябва да приеме компенсаторен механизъм. Според него проблемът ще се задълбочи през зимата с връщането на ДДС на 20% за достъп до спортни съоръжения и увеличаващите се разходи за заплати.

Още от "Бизнес и финанси"

България и Република Северна Македония потвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на жп Коридор VIII

Коридор VIII свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия, и е част от Европейския транспортен коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие"

Прочетете повече прочетете повече

ИПИ: България е на 52-ро място по икономическа свобода в света от 165 страни

Проучванията "Икономическата свобода по света", публикувани от канадския институт "Фрейзър", отчитат, че най-свободните държави са поне осем пъти по-богати от най-несвободните

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени